Šance se musí dát i těm, co chtějí zrušit Benešovy dekrety, řekl soud

01.04.2011 9:23 | Zprávy

Městský soud v Praze vyhověl žalobě Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. To si stěžovalo, že ministerstvo vnitra nechce legalizovat jeho činnost.

Šance se musí dát i těm, co chtějí zrušit Benešovy dekrety, řekl soud

Stanovy sdružení obsahují mimo jiné i požadavek na prolomení Benešových dekretů a navrácení sudetských Němců do českého pohraničí, kvůli čemuž ministerstvo původně nechtělo činnost organizace legalizovat. Podle něj je skutečným cílem sdružení "záměr porušovat ústavu a zákony". Teď bude muset úřad své stanovisko změnit.

"Předsedkyně senátu rozhodla, že odmítnutí registrace nebylo dostatečně odůvodněné. Ve zdůvodnění chyběl konkrétní výčet předpisů a norem, které by mělo sdružení porušovat," řekla Lidovým novinám mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Sdružení prý nechce porušovat zákony, chce jen napravit křivdy. "Žádáme pouze nápravu křivdy, která se mnohým sudetským Němcům po válce stala," poznamenal jeden ze zakladatelů Tomáš Pecina. Vysídlení Němci by měli podle něj dostat možnost získat zpět české občanství a - pokud projeví zájem - tak i všechen zabavený majetek.

"Můžou usilovat o leccos," reagoval na věc ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Pokud to neodporuje zákonům, nemůžeme je zakázat."

Čtěte:

Paroubek: Benešovy dekrety platí

TÉMA: Benešovy dekrety a výroky českých politiků

Prezident Václav Klaus, Benešovy dekrety a Lisabonská smlouva

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budou vypínat elektřinu, je si jistý. Pořídil si fotovoltaiku a říká: Zrušte ten Green Deal

4:45 Budou vypínat elektřinu, je si jistý. Pořídil si fotovoltaiku a říká: Zrušte ten Green Deal

Blížící se konec uhelných elektráren v Česku vyvolává nemalé obavy. „Problém je v tom, že cesta do p…