Schwarzenberg by šel i do nepřímé volby prezidenta

21.10.2011 8:18 | Zprávy

Karel Schwarzenberg připouští, že by šel do volby nového prezidenta, i když by volba byla nepřímá. TOP 09 ho na zítřejším sněmu v Hradci Králové plánuje nominovat jako dvého kandidáta.

Schwarzenberg by šel i do nepřímé volby prezidenta
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Opravdu nemohu vyloučit, že se prezidentské volby zúčastním i v případě, že přímá volba nebude prosazena," řekl v rozhovoru pro deník Právo Karel Schwarzenberg. Zároveň ale plánuje nejprve dokončit, co začal na ministerstvu zahraničí. „Řekněme, že mě to na ministerstvu zahraničí víc baví."

Podle něj je totiž dost pravděpodobné, že přímé volby prezidenta vůbec nebudou. „Volebního boje jsem si vždycky užíval, to je zajímavé. Mám ale obavy, že už k tomu nikdy nedojde, protože přímá volba se očividně neuskuteční," míní kníže.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Zároveň však dodal, že pokud by v nepřímých volbách proti němu šel někdo, o kom by byl přesvědčený, že je „správný člověk", pak by do toho nešel. Jako prezident by si však nemohl tolik „pouštět pusu na špacír". „Můžete si představit to pobouření, kdyby prezident si pustil hubu tak na špacír, jak to ministr zahraničí Schwarzenberg dělá? No nazdar," říká v žertu.

Související: Kšeftování na Hradě se nechci účastnit, odmítá kníže nepřímou volbu

Na zítřejším stranickém sjezdu se bude mimo jiné volit i předseda a místopředseda TOP 09. Schwarzenberg to považuje za důležité, už jen z hlediska demokracie, zároveň prý však doufá, že mu ve straně roste konkurence. Kdyby jednou nemohl být on předsedou strany, počínaje Miroslavem Kalouskem podle něj existuje řada možných nástupců. „To je osvědčený starý borec, o toho nemám strach," chválí svého místopředsedu Kalouska.

Čtěte více:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na Ukrajině bude temno. Doslova. Putin prý zaútočí i na „zakázané“ cíle

7:45 Na Ukrajině bude temno. Doslova. Putin prý zaútočí i na „zakázané“ cíle

Konvenční výroba elektřiny už je na Ukrajině v troskách. Zbývají jaderné elektrárny. A podle analyti…