Server si posvítil na Fialovy poradce. Vytáhl, kolik berou

13.03.2022 10:12

500 až 750 korun na hodinu. Tolik podle dostupných smluv berou poradci premiéra Petra Fialy (ODS). Někteří s premiérem spolupracují i bez zveřejněné smlouvy a nelze tak zjistit, zda pro předsedu vlády pracují bezplatně nebo za vyšší sazby než ve zveřejněných smlouvách.

Server si posvítil na Fialovy poradce. Vytáhl, kolik berou
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Server iDNES.cz si posvítil na poradce premiéra Petra Fialy. Podle Úřadu vlády ČR jsou v premiérově týmu experti na bezpečnost, např. Tomáš Pojar, ekonomové, např. Helena Horská, či lékaři. Registr smluv ukazuje, že někteří premiérovi poradci berou 500 až 750 korun na hodinu. Hlavní ekonom ve společnosti BH Securities Štěpán Křeček si podle dostupných smluv přijde na 500 korun na hodinu. Smlouvu má uzavřenou na rok. Do týmu Fialových poradců patří také přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka. Ten za své rady dostává 750 korun na hodinu.

„Výše odměny i veškeré další náležitosti smlouvy mi byly navrženy Úřadem vlády a já je bez připomínek přijal. Osobně nevnímám tuto činnost v materiálním smyslu, ale považuji práci pro pana premiéra primárně jako čestnou záležitost a příležitost pracovat ve prospěch zájmů České republiky,“ řekl pro iDNES.cz k odměně Netuka, který předpokládá, že práce pro vládu mu zabere zhruba 10 až 20 hodin měsíčně.

Také Pojar prozradil, že akceptoval smlouvu připravenou Úřadem vlády ČR. I on dostává 750 korun na hodinu.

Ekonomka Horská spolupracuje s premiérem bezplatně. „Tato společnost mi poskytla vzdělání a prostor k rozvoji. Cítím potřebu jí to podle svého nejlepšího vědomí a svědomí vrátit, jak bude v mých silách,“ uvedla Horská, která odmítnutí odměny potvrdila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Záhada kolem Pekarové. Babiš znovu o kokainu ve Sněmovně

16:40 Záhada kolem Pekarové. Babiš znovu o kokainu ve Sněmovně

Odhalení o nalezení kokainu v Poslanecké sněmovně více než rok po tomto incidentu způsobilo bouřlivé…