Šlachta varuje: Spolupráce ODS a ANO. Už i tvor Benda podporuje Babišova kandidáta

26.09.2024 15:19 | Monitoring

V senátním obvodu Břeclav proti sobě ve druhém kole stojí kandidát ANO Miloslav Janulík a Robert Šlachta. Ten se pozastavuje nad tím, že pana Janulíka, který sedí ve sněmovně už třetí období a nikdo jej příliš nezná, podpořila celá politická scéna, dokonce i Marek Benda z ODS. Podle Šlachty to ukazuje nejen na paniku z jeho osoby, ale rovněž se tu testuje „nová opoziční smlouva“, tedy spojenectví ODS a ANO, které žádný volič nemůže chápat.

Šlachta varuje: Spolupráce ODS a ANO. Už i tvor Benda podporuje Babišova kandidáta
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Robert Šlachta v debatě CNN Prima NEWS

Jedním ze senátních obvodů, ve kterých by podle výsledků prvního kola měl být souboj nejtěsnější, je jihomoravská Břeclav. Do finále tam postoupili Robert Šlachta a Miloslav Janulík.

Šlachtu, někdejšího elitního policistu a dnes předsedu strany Přísaha, asi není třeba dlouze představovat. Miloslav Janulík naopak není až tolik známý, i když v Poslanecké sněmovně sedí od samého počátku působení hnutí ANO v roce 2013.

Nejvýrazněji na sebe upozornil tím, když v roce 2017 s dalším moravským poslancem Radkem Vondráčkem a s dvěma kytarami využili coby pódium předsednický stůl v hlavním jednacím sále Poslanecké sněmovny. Kauzu s „večírkem“, kvůli které někteří odmítali Vondráčka zvolit předsedou sněmovny, teď před senátními volbami mnozí připomínali i Janulíkovi.

Po zjištění, že soupeřem Janulíka bude plukovník Šlachta, ale mnozí svůj postoj k břeclavskému lékaři a jihomoravskému poslanci změnili.

Podporu mu vyjádřil dosavadní senátor z ODS Rostislav Koštial, který vypadl v prvním kole.

A senátního kandidáta ANO podpořil dokonce i Marek Benda z ODS, který se na CNN Prima News vyjádřil, že v tomto souboji by podpořil pana Janulíka, také proto, že ho zná ze sněmovny.

Hlavně ale podle Bendy jde o to, aby se do politiky nedostal Robert Šlachta, který v ní dle Bendy nemá co dělat.

Někdejší šéf ÚOOZ to nechápe. „Tento tvor, který je v politice třicet let, podváděl s diplomkou a hovoří se o něm v souvislosti s tolika jinými aférami, bude mně říkat, že někam nepatřím? Tento podvodník mě bude moralizovat? On by měl raději někam zalézt,“ vzkazuje Šlachta přes ParlamentníListy.cz.

Mgr. Róbert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

A připomíná, že už po evropských volbách právě Benda rozšiřoval informace, že Šlachta chce být ministrem vnitra a zavírat lidi.

„Robert Šlachta je člověk, který ještě jako policista svým naprosto zpackaným zásahem sesadil naši vládu premiéra Petra Nečase a který se roky snaží stát ministrem vnitra a všechny tady zavřít,“ řekl tehdy Benda pro Aktuálně.cz, když kritizoval spolustraníka Jana Zahradila, že ve volební večer zavítal do štábu Motoristů a Přísahy.

„Jsou to všechno nesmysly, ale ukazuje to, jak moc oni se toho Šlachty bojí,“ reaguje někdejší šéf protimafiánského policejního útvaru. Panika v ODS i mezi lidmi kolem ní je podle něj zjevná.

Na sociálních sítích na to konto zazněly i názory, že může jít o součást „nácviku“ na spolupráci ODS a ANO, o které se po krajských volbách a avizovaných změnách ve Fialově vládě mluví čím dál častěji.

Mnohým tento formát spolupráce stran, které se proti sobě verbálně vymezují, připomíná „opoziční smlouvu“ mezi Milošem Zemanem a Václavem Klausem z roku 1998. I tu mnozí voliči obou stran vnímali jako zradu programu a slibů.

Dnes novináři píší o tom, že v ODS sílí názory, že by se strana po volbách měla dohodnout s jejich očekávaným vítězem, tedy s hnutím ANO.

Není ještě zřejmé, jaký formát to bude mít, zda přímou vládní koalici nebo nějakou formu „opoziční smlouvy“. Ale o potřebě dohodnout se s ANO již před krajskými volbami hovořil jihočeský hejtman Martin Kuba, který poté zaznamenal ve svém kraji historický výsledek přesahující 45 %.

Mohou tedy být některé senátorské obvody prvním testováním nové spolupráce?

„ANO a ODS se celé roky stavějí proti sobě, jako hlavní nepřátelé. Takže tu hrají na lidi předvolební divadlo a pak se spojí, jen aby se Šlachta nedostal do Senátu? Já se obávám, že tomu nemůžou rozumět voliči ani jedné z těch stran,“ říká pro ParlamentníListy.cz Šlachta.

Je třeba dodat, že Janulíka podpořil třeba i Jaroslav Foldyna, poslanec SPD. „Míla Janulík je super člověk, muzikant, dobrej chlap,“ radil ve videu svým facebookovým fanouškům.

A z dalších kandidátů obvodu Břeclav jej pro druhé kolo podpořili také David Malinkovič ze SOCDEM a Zdeněk Koudelka z Trikolóry.

A svérázným způsobem Janulíka podpořil i časopis Reflex, který se za Fialovy vlády stal výrazně provládním a v jehož redakci našel uplatnění třeba veterán hlavní kanceláře ODS Jiří Sezemský. Bývalý šéfredaktor časopisu Viliam Buchert ve své prognóze pro druhé senátní kolo napsal: „Miloslav Janulík vyhraje. Senátoři a senátorky, kytary s sebou.“

Robert Šlachta první kolo vyhrál, i když jen o dvě procenta. Do druhého kola je tedy vše otevřené.

Po sečtení výsledků byl lídr Přísahy příjemně překvapen, podle svých slov totiž čelil největším stranickým aparátům v zemi. Jeho soupeře Janulíka podporoval Andrej Babiš. Rostislava Koštiala, dosavadního senátora, kterému k postupu chybělo jen 81 hlasů, podporovala celá koalice Spolu.

Babiš přijede kandidáta na Břeclavsko podpořit dnes, ve čtvrtek, i s Alenou Schillerovou.

Janulíkovi se dostalo i svérázné podpory na Babišově Tik Toku, kde si z něj stranický šéf dělal legraci, že vypadá jako Pablo Escobar, známý drogový dealer.

@andrejbabis

MUDr. Miloslav Janulík, náš super kandidát do Senátu na Břeclavsku ?? Skvělý lékař, úžasný člověk a už třetí období také poslanec za hnutí ANO. Přijďte, prosím, k volbám a podpořte naše kandidáty v krajských a senátních volbách. Díky moc ??

? původní zvuk - Andrej Babiš

Vážně ale kandidáta představil jako „známého lékaře, který skvěle hraje na kytaru“.

„Budu hájit vaše zájmy v Senátu, tak jako je hájím už třetí období v Poslanecké sněmovně,“ ujistil sám kandidát.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Robert Králíček byl položen dotaz

edOKLADY

Zdravím. Vy tady zmiňujete spousty vyhlášek, které mi upřímně nic neříkají. Mě zajímá jedna věc, jak je možné, že aplikace eDoklady nebyla dostatečně zabezpečena, a kdo za to ponese odpovědnost? Protože ta data už odešla, to už nikdo nevrátí a je jen otázkou, zda třeba nebudou časem nějak zneužity a...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 93 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud by Babiš skončil v mesalianci s modrejma ptákama je to jeho konec., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastík1 , 26.09.2024 15:56:24
To by jenom potvrzovalo, že volby v Čechistánu je jedna velká šaškárna. Po vyhazovu hlavního digitalizéra z vlády už nikdy modrý ptáci nedaj dohromady parlamentní většinu. Snad Babiš není blbej a dá koalici s kýmkoliv jenom ne s ODS nebo 4demolicí, Pokud bude Fialka takhle úspěšnej ještě rok nikoho dalšího do vlády možná potřebovat nebude. A jako třešnička na dortu co bude dělat Jůdr Benda, do předčasnýho důchodu ještě daleko.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …