Sluníčkáři... Okamura je ve varu. Jde o Zemana

26.07.2019 17:31 | Zprávy

„To je opravdu nehorázné. Hrozí nám puč a český majdan?“ ruply předsedovi hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomiu Okamurovi nervy vůči senátorům, kteří iniciovali podání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. „Sluníčkáři nehodlají respektovat výsledek demokratické volby,“ dodává s tím, že Ústava byla šita na míru Václava Havla, který rozhodně nebyl jen „kladečem věnců“. A zmínil i to, jak svých pravomocí využíval prezident Tomáš G. Masaryk.

Sluníčkáři... Okamura je ve varu. Jde o Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Senátoři s Václavem Láskou v čele chtějí svrhnout prezidenta Miloše Zemana, který má z ústavních institucí podle Okamury bezkonkurenčně nejsilnější volební demokratický mandát, a chtějí na něj podat ústavní žalobu. „Hrozí nám puč a český majdan?“ ptá se v souvislosti s jejich právními kroky, které proti Zemanovu podnikají. „Sluníčkáři nehodlají respektovat výsledek demokratické volby,“ rozčiluje se dál Okamura ve svém facebokovém komentáři.

Zdůrazňuje proto, že hnutí SPD v Poslanecké sněmovně v žádném případě pro ústavní žalobu proti prezidentu republiky hlasovat nebude. „Prezident Zeman má naši plnou podporu,“ podotkl šéf SPD a zopakoval, že prezident republiky má dle Ústavy České republiky velké pravomoci a není pravdou, že by byl jen reprezentativní figurkou. „Lze říci, že u nás je Ústavou dán téměř až poloprezidentský systém a přímá volba prezidenta legitimitu prezidenta jako instituci s největší legitimitou od voličů ještě podtrhla,“ říká Okamura.

„Ústava ČR byla šita na míru Václava Havla, který rozhodně nebyl jen kladečem věnců, a navazovala na ústavu první republiky, v níž měl prezident také velké pravomoci,“ míní předseda hnutí SPD, podle nějž i Tomáš G. Masaryk tyto pravomoci velmi využíval a často velmi silně mluvil do složení vlády i do agendy ministrů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

9:31 Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

Rusové předvádějí na ukrajinské frontě koordinované útoky. Souhra mezi údery na Časiv Jar, Toretsk a…