Sněmovní seminář s Foltýnem a neziskovkami: Podpora vlády a premiéra je klíčová, padlo vážně

24.06.2024 20:24 | Komentář

Otakar Foltýn, koordinátor strategické komunikace vlády, opakovaně zdůrazňuje, že jeho funkce je apolitická a nechce pomáhat žádné straně. Na semináři, kterého se zúčastnil v Poslanecké sněmovně, mu ale od politiků ODS Evy Decroix a Pavla Žáčka bylo vysvětleno, že klíčová je podpora vlády a premiéra Fialy. Kromě Michala Koudelky přihlíželi i zástupci Člověka v tísni, Ústavu pro studium totalitních režimů nebo Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Sněmovní seminář s Foltýnem a neziskovkami: Podpora vlády a premiéra je klíčová, padlo vážně
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Seminář o strategické komunikaci státu v Poslanecké sněmovně

Když už má vláda skoro měsíc vládního koordinátora strategické komunikace státu, proč by se neměla pokusit zvýšit důležitost této nově vytvořené funkce a neuspořádat na půdě Poslanecké sněmovny konferenci s názvem „Strategická komunikace státu a občanská společnost. Hodnoty ve společnosti – otázka státu a/nebo společnosti“? Ochotně se toho chopili občanští demokraté Pavel Žáček, předseda výboru pro bezpečnost, a předsedkyně podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí Eva Decroix. Jak jinak, diskutovalo se o nezbytnosti strategické komunikace pro občanskou společnost, rizicích její absence či politizace a o koordinaci mezi státem a občanskou společností. Účastníci se jednomyslně shodli, že efektivní strategická komunikace musí být nadstranická, a proto akce proběhla výlučně pod taktovkou ODS.

Přítomní se navzájem ujišťovali, že strategická komunikace je zcela klíčová pro udržení demokratických hodnot, posílení důvěry občanů ve státní instituce a prevenci šíření dezinformací. Prim v tom hrála zmíněná poslankyně ODS. „Mnoho z nás se domnívá, že potřeba strategické komunikace je všeobecně přijímaná. Bohužel tomu tak není, a je proto velkým úspěchem, že se vláda tímto tématem začala zabývat a roli koordinátora strategické komunikace vytvořila. Podpora vlády a premiéra je totiž klíčová i přes to, že strategická komunikace je nadstranickou otázkou,“ šplhala Eva Decroix u stranického šéfa Petra Fialy. Už v její řeči jenom chybělo, že podpora vlády a premiéra je nejen klíčová, ale i povinná, a že tedy už žádné volby ani nepotřebujeme.

Neziskovky jako živoucí příklad strategické komunikace

Poslankyně se nechala unést tolika přikyvujícími hlavami, že její vzletná řeč nebrala konce. „Co mě také velmi těší, je, že se dnešní konference zúčastnilo velké množství neziskových organizací, které reprezentují hodnoty, jako je porozumění, empatie a soucit. Právě oni jsou živoucím příkladem strategické komunikace, která funguje dlouhá léta a osvědčuje se,“ až se rozněžnila Eva Decroix. Jak by také ne, když ty hodnoty reprezentoval mimo jiné pokračovatel rodu Kroupů Mikuláš za Post Bellum/Paměť národa, Kamil Nedvědický za Ústav pro studium totalitních režimů, Adriana Černá za Člověka v tísni, David Klimeš za Nadační fond nezávislé žurnalistiky, Bára Stárek za neziskový spolek Díky, že můžem, Andrea Michalcová za Centrum pro informovanou společnost, Vendula Menšíková za Síť na obranu demokracie a další.

Stranický kolega Evy Decroix Pavel Žáček nezůstal v ódách na strategickou komunikaci státu vůbec pozadu. „Strategická komunikace by měla být vytvořena, vedena a podporována vládou, ale pro její úspěch musí být nadstranická a nesmí se týkat témat, která jsou předmětem souboje mezi opozicí a koalicí. Neměly by to být kampaně za přijímané zákony. Pochopení a přijetí ze strany opozice je v tomto případě klíčové. Strategická komunikace totiž není prováděna za vládní koalici, ale za stát jako celek. Úloha vládního koordinátora bude naprosto nezastupitelná a nebude jednoduchá, zejména při hledání konsenzu a pochopení. Problém spočívá nejen mezi politiky, ale i mezi odborníky a veřejností, kdy každý vychází ze své vlastní zkušenosti a není shoda na definici nebo přístupu k pojmům a hodnotám státu,“ překvapil Pavel Žáček stížností, že každý vychází ze své zkušenosti, místo aby papouškoval jenom to, co mu vrchnost vtlouká do hlavy jako jediné možné.

Ministr vnitra šířil dezinformaci o výjimce pro Česko

Akce se kromě poslaneckého dua ODS a zástupců vybraných neziskovek zúčastnili také vládní koordinátor strategické komunikace státu Otakar Foltýn a Nikola Nekvindová z oddělení strategické komunikace Ministerstva zahraničí. Hvězdou byl pochopitelně ještě nedávno náčelník Vojenské policie. Zatímco bývalý vládní zmocněnec pro oblast médií Michal Klíma si nevěděl rady s definicí dezinformace za celý rok ve funkci, muž v uniformě ji vystřihl po necelém měsíci v pozici vládního koordinátora. „Dezinformace je cílená manipulace. Lež, která o sobě ví, že lže,“ konstatoval tehdy Foltýn. „Nemám problém přijmout tezi, že dezinformace je cílená manipulace,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz publicista Tomáš Kňourek, člen Rady Českého rozhlasu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Musíme doufat, že normalizace nepotrvá 20 let,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastík1 , 24.06.2024 21:51:54
ale skončí za rok a půl. Proto ovčani běžte k volbám možná jsou poslední.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…