Soudy řeší kvůli mezeře v zákoně žaloby na popření otcovství

29.03.2012 9:49

Soudy v Česku řeší v současné době podle zjištění Lidových novin (LN) desítky případů, kdy se muži pokusili využít mezery v zákoně a podali žaloby na popření otcovství. U žalob podaných v lednu a únoru platí, že soud nemůže otce odmítnout s odkazem na lhůtu, která uplynula od narození dítěte. Parlament ji totiž nestihl stanovit. Soudy tak nyní musí řešit případy, kdy od narození dítěte uplynulo třeba i více než 20 let.

Soudy řeší kvůli mezeře v zákoně žaloby na popření otcovství
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

LN dnes uvedly, že zmíněných žalob je nejméně 37, bude jich ale zřejmě více, protože zhruba třetina z oslovených 86 soudů informaci o nich listu neposkytla.

Do konce loňského roku bylo možné popřít otcovství jen šest měsíců od chvíle, kdy se muž dozvěděl o narození dítěte. Ústavní soud ale tuto lhůtu zrušil s platností od 1. ledna 2012. Parlamentu se však nepodařilo včas zákon novelizovat a dostat do něj novou lhůtu. Nově lze otcovství popřít jen do tří let věku dítěte. V případě starších než tříletých dětí by měl podle popření otcovství navrhovat nejvyšší státní zástupce, pokud by to bylo v zájmu dítěte. Jenže novela platí od začátku března. Tak vzniklo na dva měsíce vakuum, kdy mohl žalobu podat otec jakkoli starého dítěte, uvedly LN.

Hrozí žaloby na stát

Předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník nevidí několik desítek žalob jako katastrofu. "V té v záplavě to nic není, pokud se to nepočítá na tisíce či desetitisíce, tak to nehraje roli," uvedl.

V případě, že by skutečně některý soud posvětil vyškrtnutí otce z rodného listu s odkazem, že neplatila žádná lhůta, mohly by se dítě či matka pokusit zažalovat stát kvůli tomu, že díru v zákoně způsobil, doplnil deník.

Podle ústavních soudců šestiměsíční lhůta pro podání takzvané popěrné žaloby poškozovala práva otců. Soud žádal, aby nová právní úprava lépe odrážela práva všech zúčastněných. Otcové dětí narozených v manželství zřejmě v budoucnu budou mít právo popřít otcovství až do šesti let od narození dítěte. Počítá s tím nový občanský zákoník, který by měl začít platit za dva roky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…