Spojení ANO, SPD a další opozice: Spory přímo před kamerou

22.08.2024 14:10 | Monitoring

1. místopředseda Trikolory Petr Štěpánek si posteskl, že se nedokážou spojit strany jako SPD, Trikolora, Svobodní nebo hnutí ANO, aby společně dosáhli dobrého výsledku v senátních volbách proti vládní pětikoalici. „Jde nám o stejnou věc, ta spolupráce by měla podle mě být širší,“ uvedl Štěpánek. Poslanec Aleš Juchelka k tomu poznamenal, že například aktuální kontroverzní senátní kampaň SPD a Trikolory je podle něj velmi špatná a cílí na ty nejnižší lidské pudy. „Je to problém, který bychom měli řešit systémově a ne emočně,“ vysvětlil své stanovisko Juchelka.

Spojení ANO, SPD a další opozice: Spory přímo před kamerou
Foto: Hana Brožková
Popisek: Petr Štěpánek

V senátních volbách se objevila první spolupráce Motoristů a hnutí ANO, přičemž není vyloučena hlubší spolupráce mezi oběma subjekty pro parlamentní volby příští rok. Tuto spolupráci podpořil i bývalý prezident Václav Klaus, který přitom dříve podporoval Trikoloru. Ta pro senátní volby spojila síly s SPD. Právě na roztříštěnost pravicového politického spektra si postěžoval Petr Štěpánek.

„Já se na tu fragmentaci politického spektra, kde se nachází Trikolora, dívám se smutkem. Je to stále stejná množina lidí, třeba pan Macinka byl v Trikoloře a víceméně usilujeme o stejného voliče a když dochází k tomuto přetahování, ničemu dobrému to nepomůže. Ta dohoda by měla být na téhle straně politického spektra daleko širší, protože dosud se ukázalo, že ani ANO, SPD nebo Trikolora, ty senátní volby nějak neumí. Jedině společnou dohodou bychom mohli v Senátu přečíslit zástupce pětikoalice, kteří tuto republiku směrují jinam, než bychom si představovali my,“ uvedl Štěpánek, který prý kývl na kandidaturu do Senátu jen proto, že v jeho obvodu nikoho nenasadilo hnutí ANO.

„Já jsem s tím teda souhlasil a ihned jsem se sešel s Andrejem Babišem, kde jsme si o tom povídali a já jsem navrhoval různé varianty, jak bychom mohli ty síly spojit. Jenže nakonec to spadlo na Jana Richtera, který pro ANO řeší senátní volby a s ním už jsme se i přes moji snahu nesešli ani si nezavolali, proběhlo jen několik sms zpráv. A já zase nejsem člověk, který by se nějak extra vnucoval, ale je to podle mě škoda, ta spolupráce by měla být širší,“ prohlásil Štěpánek směrem k Juchelkovi.

Ty problémy, proč se ty pravicové strany jako SPD, Trikolora, Motoristé, Svobodní nebo ANO nedokážou spojit, jsou podle Štěpánka čistě osobnostní. „Bohužel člověk musí mít vůli tohle překonat, překousnout. Když se chcete stýkat jen s kamarády, tak jeďte na dovolenou, v politice se nestýkáme jen s přáteli, tam to funguje jinak a měli bychom to umět překonat a ne jako Macinka, který veřejně u Xavera prohlásí, že jsem bezcharakterní hovado. Jde nám o stejnou nebo podobnou věc a tohle je špatně,“ uzavřel Štěpánek a připomněl, že SPD i Trikolora podpořily Andreje Babiše před 2. kolem prezidentských voleb.

Juchelka tvrdí, že žádná spolupráce například po parlamentních volbách není vyloučená a vše se bude odvíjet od hlasů voličů a následného vyjednávání. Současná kampaň SPD se mu ale prý velmi nelíbí. „Já teď mám popravdě velký problém s tou kampaní SPD, která se mi zdá i vizuálně velmi ošklivá. Chápu, že marketingově může fungovat, protože o tom všichni hovoří a podávají se ta trestní oznámení, ale mně tady to vadí,“ uvedl Juchelka ke kontroverzní kampani SPD.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Juchelko, Juchelko..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 22.08.2024 15:45:40
Hrajte si na estéty a lidumily, ale pak se nedivte, když dopadnete jako při minulých volbách. Na to, jak dlouho v politice strašíte, tak jste nepochopil vůbec nic. Vám vadí černoušek, ale vládne Dozimetr...

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Češi, připravte peněženky, na Moravě budou povodně.“ Finančník Vávra zavtipkoval

18:42 „Češi, připravte peněženky, na Moravě budou povodně.“ Finančník Vávra zavtipkoval

Českou republiku by měly v následujících dnech zasáhnout prudké deště a zejména na území Moravy se o…