Ceny v obchodech už sice nestoupají každý měsíc na rekordní částky, jak tomu bylo ještě před několika měsíci, a mnohé potraviny již začaly zlevňovat, při porovnání cen v supermarketech s výkupními však přesto i nadále zůstává pro mnoho producentů a zemědělců hořká pachuť. Některé výrobky totiž v regálech obchodů stojí i více než dvojnásobek částky, kterou od obchodníků za své plodiny a výrobky obdrží.
Na nepoměr mezi cenami v obchodech a sumou, která jde samotným pěstitelům, nedávno upozornila například roztržka mezi prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem a prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomášem Prouzou, jež se týkala cen brambor. Doležal poukázal na to, že ty se objevují v obchodech i za trojnásobek sumy, za kterou je prodávají sami pěstitelé, což Prouza odmítal.
Agrární komora ČR v té souvislosti poukázala na data Českého statistického úřadu (ČSÚ), ukazující nemalé rozdíly v cenách. „Vyplývá z nich, že zemědělci dlouhodobě prodávají svou úrodu za výrazně nižší cenu, než jaká se pak objevuje na cedulkách v obchodech. Pan Prouza má evidentně máslo na hlavě, a právě proto lže,“ uvedla v reakci.
Jak jsou na tom ceny brambor aktuálně? Rané brambory zemědělci prodávají za 12,69 Kč/kg a pozdní za 9,74 Kč/kg, v obchodech však spotřebitelé nechají za kilo brambor 26,60 Kč. Lidé tak zaplatí v supermarketech téměř o 17 korun více, než za kolik brambory prodávají sami zemědělci. Tedy až 2,7násobek ceny od zemědělců.
Prouza se již delší dobu brání, že když lidé v obchodech nechají několikanásobky cen producentům, tak podle něj nejde o nic neobvyklého a vysoké přirážky řetězců vnímá jako součást obchodu. „Obchody cílí celkovou marži na celý sortiment. Jsou potraviny, které se prodávají se zápornou marží, protože chtějí udržet ceny nízko. A potom jsou logicky potraviny, které mají marži vyšší,“ tvrdil před několika měsíci v rozhovoru pro server iRozhlas.cz a mínil, že „takhle postupuje úplně každý obchodník“.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas