Spokojené supermarkety: Eidam jim vydělá 85 Kč za kg. Přirážka je součást obchodu, vzkazuje Prouza

21.06.2024 4:30 | Analýza

Není výjimkou, že lidé v českých obchodech platí i trojnásobek ceny, za niž do nich daný produkt dodávají zemědělci. Například brambory čeští zemědělci průměrně prodávají už za 9,74 Kč/kg, ale zákazníci je pak v regálech obchodních řetězců najdou za 26,60 Kč/kg, což značí, že je přirážka obchodníků vyšší nežli částka, kterou dostanou samotní pěstitelé. A také z kila jablek prodaného přibližně za 33 Kč mají ovocnáři jen kolem 17 Kč. Nejvíce však vyrážejí dech ceny mléčných výrobků – třeba u eidamu lidé v obchodech nechají až o 85 Kč více, než kolik za něj dostávají producenti.

Spokojené supermarkety: Eidam jim vydělá 85 Kč za kg. Přirážka je součást obchodu, vzkazuje Prouza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brambory, ilustrační foto

Ceny v obchodech už sice nestoupají každý měsíc na rekordní částky, jak tomu bylo ještě před několika měsíci, a mnohé potraviny již začaly zlevňovat, při porovnání cen v supermarketech s výkupními však přesto i nadále zůstává pro mnoho producentů a zemědělců hořká pachuť. Některé výrobky totiž v regálech obchodů stojí i více než dvojnásobek částky, kterou od obchodníků za své plodiny a výrobky obdrží.

Na nepoměr mezi cenami v obchodech a sumou, která jde samotným pěstitelům, nedávno upozornila například roztržka mezi prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem a prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomášem Prouzou, jež se týkala cen brambor. Doležal poukázal na to, že ty se objevují v obchodech i za trojnásobek sumy, za kterou je prodávají sami pěstitelé, což Prouza odmítal.

Agrární komora ČR v té souvislosti poukázala na data Českého statistického úřadu (ČSÚ), ukazující nemalé rozdíly v cenách. „Vyplývá z nich, že zemědělci dlouhodobě prodávají svou úrodu za výrazně nižší cenu, než jaká se pak objevuje na cedulkách v obchodech. Pan Prouza má evidentně máslo na hlavě, a právě proto lže,“ uvedla v reakci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prouza musi mít za sebou dobré zastánce , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 21.06.2024 7:49:47
Když ho vidím v TV tak nechápu jak ho může platit stát když on evidentně bojuje za nadnárodní řetězce ? Ale on asi že když má peníze a dobré známosti tak se asi nemusí bát ? Příklad Novotný ,Berbr, Pelta atd

|  10 |  0

Další články z rubriky

Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

4:44 Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

Že by NATO bránilo západ Ukrajiny? „Osobně to považuji za naprostý nesmysl,“ říká bezpečnostní exper…