Střelba na Trumpa: Je překvapivé, že střelec tolikrát vystřelil, zaznělo od FBI

14.07.2024 7:52 | Monitoring

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump přežil pokus o atentát na předvolebním mítinku v Butleru v Pensylvánii. Trump později informoval, že mu kulka poranila horní část pravého ucha, měl silné krvácení. Nyní je po lékařské kontrole a v pořádku. FBI na tiskové konferenci uvedla, že vyšetřovatelé zatím neznají motiv pachatele a vyzvala o pomoc veřejnost. Uvedla, že „je překvapivé“, že střelec dokázal vystřelit tolik nábojů. Střelec je mrtvý. Jeden z účastníků předvolebního mítinku byl zabit, dva účastníci jsou kriticky zraněni.

Střelba na Trumpa: Je překvapivé, že střelec tolikrát vystřelil, zaznělo od FBI
Foto: X/Jay Cutler
Popisek: Donald Trump po pokusu o atentát

Střelba na shromáždění Donalda Trumpa v Butleru v Pensylvánii je podle strážců zákona vyšetřována jako pokus o zavraždění bývalého prezidenta a republikánského kandidáta na prezidenta, uvedla agentura AP s odvoláním na policii a pořádkové složky.

Exprezidenta Trumpa hned po výstřelech obklopili osobní strážci a odvedli ho z pódia, zatímco ten zdravil své příznivce zdviženou pěstí. Stalo se chvíli před tím, než se chystal pronést projev na pódiu. Poté jej odvezl vůz Tajné služby Spojených států (USSS).

Střelec je mrtvý. Jeden z účastníků předvolebního mítinku byl zabit, dva účastníci jsou kriticky zraněni. Všichni byli dospělí muži. Státní policie identifikovala mrtvého a zraněné osoby, ale není připravena zveřejnit jejich jména, uvedl podplukovník státní policie George Bivens. Pachatel střílel z vyvýšeného místa mimo samotné dějiště mítinku.

V zábavním parku, kde se akce konala, zůstaly převržené židle a krev v místě, kde byli lidé zasažení střelcem. Lokalitu obehnala policie žlutou páskou. Nad dějištěm události přelétával vrtulník, zatímco na zemi operovaly pořádkové složky. Fotografie z místa činu se objevily také na sociální síti X.

FBI informovala, že vyšetřovatelé usilovně pracují na tom, aby identifikovali střelce a jeho motiv. Policie na tiskové konferenci k atentátu na Donalda Trumpa vyzvala k pomoci veřejnost, aby jakékoli případné informace nahlásila FBI. Na otázku, zda strážci zákona nevěděli, že střelec je na střeše, dokud nezačal střílet, zvláštní agent FBI v Pittsburghu Kevin Rojek odpověděl: „To je v tuto chvíli náš odhad.“

„Je překvapivé, že střelec dokázal vystřelit tolik nábojů, kolik jich bylo vypáleno,“ řekl Rojek. Dodal, že „všechny podrobnosti o tom ukáže pozdější vyšetřování“. Oběť smrtelné střelby policie již identifikovala, ale není připravena zveřejnit jména.

Na otázku, zda je v místě konání akce něco, co by ztěžovalo její zabezpečení, podplukovník George Bivens z pensylvánské státní policie odkázal na tajnou službu, která na tiskové konferenci nebyla přítomna. Na otázku, „jak těsné to pro Trumpa bylo“, odpověděl, že nebude spekulovat.

Exprezident Trump je po incidentu v bezpečí. „Tajná služba zavedla ochranná opatření a bývalý prezident je v bezpečí,“ potvrdil mluvčí tajné služby Anthony Guglielmi.

Trumpovo soukromé letadlo opustilo kolem šesté hodiny ráno Pensylvánii. Pensylvánský guvernér Josh Shapiro informoval, že Trump opustil oblast Butleru, kde se shromáždění konalo. Shapiro zmínil, že Trump byl „pod ochranou americké tajné služby a za asistence pennsylvánské státní policie“, napsala agentura AP.

„Jsme vděční, že jeho tým hlásí, že je v pořádku, a nadále mu přejeme úplné a brzké uzdravení,“ dodal guvernér Shapiro.

Republikánský předseda dolní komory Kongresu USA Mike Johnson prohlásil, že „Sněmovna reprezentantů provede úplné vyšetřování útoku“, a zdůraznil: „Americký lid si zaslouží znát pravdu.“

V neděli ráno americký prezident Joe Biden svolá do Bílého domu brífink s představiteli vnitřní bezpečnosti a orgánů činných v trestním řízení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…