Střet zájmů, aktivismus. Na Slovensku se v kultuře vyhazovalo, opozice chce opět vyjít do ulic

07.08.2024 16:05 | Zprávy

Na Slovensku pokračuje výměna na vedoucích pozicích v klíčových kulturních institucích. Po odvolání ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličky přišla na řadu ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá. „Vagabundi teď vedou náš stát,“ okomentoval řádění ministryně kultury Martiny Šimkovičové herec národního divadla Milan Ondrík. „70. léta jsou zpět a StB chodí oznamovat na byty špatné zprávy,“ řekl odvolaný ředitel divadla. Opozice už svolává demonstrace do ulic.

Střet zájmů, aktivismus. Na Slovensku se v kultuře vyhazovalo, opozice chce opět vyjít do ulic
Foto: Archiv Martiny Šimkovičové
Popisek: Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová odvolala v úterý ráno ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličky. Odvolání bylo pro samotného ředitele nečekané. Přičemž proběhlo podle Drličky velmi nestandardně. „Proběhlo to v souladu s estetikou paní Šimkovičové. Ráno mi zazvonil někdo u dveří našeho bytu. V županu jsem otevřel dveře, tam stáli dva stokiloví chlapi s úřednicí z ministerstva kultury, která mi doručila odvolací dekret. 70. léta jsou zpět a StB chodí oznamovat na byty špatné zprávy,“ řekl o odvolání deníku SME již bývalý ředitel Slovenského národního divadla Matej Drlička.

Ministerstvo kultury řízené Martinou Šimkovičovou si odvolání Drličky obhajuje poukazem na politický aktivismus již bývalého ředitele. „Matej Drlička si spletl funkci generálního ředitele národní kulturní instituce s politickým aktivismem a opakovaně vnášel do činnosti Slovenského národního divadla politiku. Jeho absolutně nepřijatelné vyjádření během panelové diskuse Opera Europe na téma vztah kultury a politiky v Budapešti, kde na adresu politiků poznamenal, že ‚někteří politici naneštěstí ještě dýchají‘, svědčí o jeho nevyzrálosti na pozici generálního ředitele jakékoli kulturní instituce. Resort kultury považuje za nepřípustné, aby manažer s takovými názory nadále řídil Slovenské národní divadlo,“ stojí ve vyjádření ministerstva.

Odvolání Drličky okomentoval i slovenský herec Milan Ondrík pro deník Pravda. „Bravo, bravo, paní ministryně kultury. Bravo, třikrát bravo. Vagabundi ovládají tento stát. Nedovedu si představit, že takto kompetentní a talentované lidi lze odvolávat. Je to takový výsměch, že už nevím, co se s tím dá udělat,“ řekl bezprostředně po oznámení o odvolání Ondrík.

Hned na druhý den přišlo odvolání ředitelky Slovenské národní galerie Alexandry Kusé. „Důvody jsou prosté, paní ministryně se mnou nechce spolupracovat. V odvolacím dekretu není nic,“ řekla Kusá deníku SME.

Na stránkách ministerstva kultury pak stojí vysvětlení. Ředitelka Kusá podle ministerstva manažersky selhala. „Resort považuje za neakceptovatelný postup generální ředitelky při rekonstrukci budovy Slovenské národní galerie, při které došlo k více manažerským selháním. V této souvislosti vyjadřuje ministerstvo pochybnosti ohledně střetu zájmů týkajícího se přímo generální ředitelky Alexandry Kusé,“ píše ministerstvo.

Ministerstvu se také nelíbil střet zájmů ředitelky Kusé. „Generální ředitelka galerie Alexandra Kusá je blízkou rodinnou příslušnicí jednatele a společníka původního zhotovitele projektu na rekonstrukci Slovenské národní galerie. Tato skutečnost byla známa již před nástupem Alexandry Kusé na post generální ředitelky Slovenské národní galerie. Současné vedení resortu zastává názor, že vzhledem k rodinným propojením neměla být Alexandra Kusá na tento post ani jmenována,“ obhajuje krok ministerstvo.

A zároveň poukazuje na rodinné propojení při rekonstrukci. „Během jejího působení se původní smlouva o dílo významným způsobem modifikovala. Od jejího nástupu, tedy od roku 2010, bylo ke smlouvě z roku 2005 o rekonstrukci Slovenské národní galerie uzavřeno několik dodatků se společností A B.K.P.Š., spol. s r. o., jejímž jednatelem je Ing. arch. Martin Kusý. Generální ředitelka Alexandra Kusá sama uzavírala dodatky ke smlouvám se zhotovitelem A B.K.P.Š., spol. s r. o., přičemž celková částka jedenácti dodatků se vyšplhala na téměř dva miliony eur. Resort chystá podání návrhu na přezkoumání dodatků a jejich opodstatnění na Úřad pro veřejné zakázky,“ stojí ve vyjádření ministerstva.

K věci se vyjádřil i český poslanec Jan Lacina z hnutí STAN. S oběma odvolanými se na jaře setkal a podle Laciny jsou to kompetentní lidé. Ministryni Šimkovičovou označil za nulu, která jen plní zadání od premiéra Fica. „Včera ředitel Národního divadla, dnes ředitelka Národní galerie. S oběma jsem se na jaře setkal coby lídr parlamentní delegace. Kompetentní, cílevědomí lidé. Teď je kosí tahle nula ze SNS na zadání Ficovy vlády. Za komunismu se tomu říkalo ,normalizace‘,“ napsal k odvolání Lacina na síti X.

 

 

Na obě odvolání reagoval předseda opoziční strany Progresívné Slovensko Michal Šimečka. Už na 13. srpna svolává demonstraci a sbírá podpisy pro svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. „Progresívné Slovensko začíná okamžitě sbírat podpisy na mimořádnou schůzi na odvolání ministryně kultury. Je to ona, kdo na svém místě nemá co dělat. Svoláme protestní shromáždění na úterý 13. 8. v Bratislavě. O dalších detailech budeme informovat po dohodě s partnery brzy,“ oznámil na síti X lídr opozice Šimečka.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

progresivní fašistická pakáž si obsadila všechny posty v zemi a myslí si že tam budou navěky , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 07.08.2024 16:28:05
tyto extremisty postavit mimo zákon ,media co jejich propagandu co šíří nenávist a lži svázat zákonem , sebrat licence, žalovat za každou nenávist a lež o vysoké odškodné

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…