Svědectví z Ukrajiny: Mladé muže vytahují k odvodu i z MHD. Strach vyjít na ulici

16.07.2024 18:44 | Zprávy

Válka na Ukrajině zuří už 874 dní a podle BBC Ukrajina v současnosti čelí jednomu z nejtěžších momentů od počátku rozsáhlého ruského vpádu na svobodnou Ukrajinu v únoru 2022. Armáda totiž nabírá do jednotek nové muže. A to i ty, kteří o to nestojí. Mladé muže vytahují násilím k odvodu i z MHD. Mnozí mladí muži se prý dnes bojí vystrčit z domu nos. Na druhé straně nejsou Ukrajinci ochotní akceptovat ruská ultimáta.

Svědectví z Ukrajiny: Mladé muže vytahují k odvodu i z MHD. Strach vyjít na ulici
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Boje na Ukrajině jsou stále v plném proudu. A přestože Ukrajinci při obraně své vlasti umírají, případně platí cenu v podobě trvalých zranění, průzkum, na který upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW), ukázal, že ukrajinská společnost většinově odmítá ruská ultimáta. Kremelský vládce Vladimir Putin sice dal najevo ochotu jednat o míru, ale stanovil vyjednávací mantinely tak, že by se fakticky jednalo o ukrajinskou kapitulaci, které se obyvatelé napadené země odmítají podvolit.

„Nedávný ukrajinský průzkum veřejného mínění naznačuje, že Ukrajinci odmítají ruské požadavky na úplnou ukrajinskou kapitulaci a zdůrazňují, že podmínky Kremlu pro ukončení války jsou pro Ukrajinu nepřijatelné a zcela nepopulární. Ukrajina nadále prokazuje svou ochotu jednat s Ruskem za vlastních podmínek. A požadavky Ukrajiny na mírové urovnání jsou v souladu s mezinárodním právem – v přímém kontrastu s neochotou Ruska zapojit se do jednání, která končí čímkoli jiným než úplnou ukrajinskou kapitulací,“ napsal ISW.

„Průzkum ukázal, že 83 procent respondentů odmítlo Putinův výrok, že Ukrajina se musí stáhnout ze všech oblastí Doněcka, Luhanska, Chersonu a Záporoží – včetně území v těchto oblastech, která jsou v současnosti pod kontrolou Ukrajiny. Průzkum také ukázal, že 58 procent respondentů uvedlo, že by Ukrajina souhlasila se zakotvením neutrálního, neangažovaného a nejaderného statutu ve své ústavě,“ pokračoval institut.

Putinovo rámcování totální kapitulace Ukrajiny jako rozumného předpokladu pro mírové jednání je také součástí pokusu podkopat ukrajinské snahy získat mezinárodní podporu pro vlastní legitimní vyjednávání pozice.

Britská veřejnoprávní BBC však zároveň upozornila, že jsou čím dál nepopulárnější odvody do armády a hněv veřejnosti padá i na hlavy vojáků, kteří mají odvody na starosti. Např. když vytahují mladé muže vší silou z prostředků městské hromadné dopravy. To, co slýchávají od ostatních cestujících, by si za rámeček nedali.

BBC divákům popsala i příběh mladého páru z Oděsy, který uspořádal svatbu, ale s překvapením zjistli, že polovina hostů nedorazila. Bojí se vystrčit nos. Aby je náhodou nesebrali vojáci na ulici a neposlali je k odvodové komisi.

„Samozřejmě se bojím a nechci (do armády),“ řekl jeden z hostů. „Taky se bojím. … Nemyslím si, že bych byl užitečný v první linii, ale vím, že kdybych byl draftován, tak to bude špatně,“ přidal se další.

„V dnešní době je složité najít dobrovolníky ochotné narukovat do armády,“ doplnila k tématu BBC.

Jenže vojáci, kteří chodí po ulicích, to vidí jinak. „Pokud nám dojdou muži, nepřítel přijde do jejich domovů,“ řekl BBC jeden z nich. „Budou znásilňovat jejich ženy a zabíjet jejich děti,“ dodal.

 

 

Mezitím to vře i v EU. Mluvčí Evropské komise Eric Mamer 15. července prohlásil, že kvůli Orbánovým nedávným akcím se lidé EU včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové nezúčastní neformálních setkání vedených Maďarskem.

Na druhé straně premiér Ukrajiny Denys Šmyhal prohlásil další krok ve spolupráci s Českem.

„Dnes jsme podepsali dvě důležité dohody mezi ostatními dohodami v oblasti obranného průmyslu. Na Ukrajině bude postavena nová továrna na náboje – dohoda byla podepsána mezi Sellier & Bellot a Ukroboron service,“ oznámil Šmyhal podle serveru Ukrajinská pravda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…