Svobodní: Nesmíme dovolit, aby hotovost zanikla

21.02.2022 21:33 | Zprávy

Mnoho zemí na celém světě v posledních letech zpřísňuje zákony, které mají zabránit tzv. praní špinavých peněz či dokonce financování teroristické činnosti. Svobodní však za těmito legislativními věcmi vidí skrytou hrozbu, která může vést k postupnému zákazu platby v hotovosti, což by v konečném důsledku vedlo k dalšímu omezení svobod občanů tak, jak je známe dnes.

Svobodní: Nesmíme dovolit, aby hotovost zanikla
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„V současnosti vidíme například v Kanadě, že zákony zavedené údajně proti „praní špinavých peněz“ nebo „proti financování teroristické činnosti“ zásadním způsobem omezují hotovostní platby a jsou zneužity proti slušným občanům, kteří již jen nechtěli slepě poslouchat příkazy vlády kanadského diktátora. Nesmíme dovolit, aby hotovost zanikla. Omezování hotovostních plateb totiž povede k postupnému zákazu hotovosti,“ upozornil v těchto dnech Libor Vondráček, předseda Svobodných.

Podle Vondráčka již dnes zákony proti praní špinavých peněz výrazně omezují volné zasílání peněz. „Držení hotovosti v době záporných úroků se vládám nehodí, neboť lidé by hotovost hromadili a neměli by peníze na běžných účtech, kde by jim banky mohly peníze formou záporných úroků brát. Navíc zadržování peněz z důvodu zákonů proti praní špinavých peněz povede ke konci jejich směnné funkce a bude znamenat riziko ve výpadku cashflow a neplnění závazků pro jejich uživatele,“ domnívá se Libor Vondráček, který však vytáhl z rukávu ještě jedno velké nebezpečí.

„V neposlední řadě tento trend bude znamenat totální kontrolu nad tím kdo, za co a kolik platí. Dnes si koupíte a za pět let se vás finančák zeptá na ... cokoli. Nedoložíte? Přijde pokuta. Nezaplatíte? Přijde exekuce,“ upozornil předseda Svobodných.


Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

4:44 Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

Že by NATO bránilo západ Ukrajiny? „Osobně to považuji za naprostý nesmysl,“ říká bezpečnostní exper…