Svobodní se ostře pustili do ekologických aktivistů kvůli přehradě

19.09.2024 15:44 | Monitoring

V nedávných dnech postihly Českou republiku rozsáhlé povodně, které způsobil neustávající déšť a rozvodněné toky. Především oblasti Krnova a Opavy utrpěly značné materiální škody, zatímco místní obyvatelé čelí devastaci svých domovů i infrastruktury. Tyto události opět rozvířily debatu o protipovodňových opatřeních a jejich realizaci.

Svobodní se ostře pustili do ekologických aktivistů kvůli přehradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

K situaci se vyjádřil i předseda Svobodných Libor Vondráček, který poukázal na to, že snaha ochránit Krnov a Opavu před velkou vodou byla v minulosti zablokována právě ekologickými aktivisty. „I kvůli podobným aktivistickým zásahům do stavebního řízení jsme 29. února letošního roku upozorňovali, že nový stavební zákon promarnil šanci zabránit obstrukcím těchto neziskovek. Někdy mohou neziskovky, kterých stavba vůbec netýká, zhatit dokonce tak důležité stavby jako přehradu Nové Heřminovy, která by ochránila Krnov a Opavu před velkou vodou,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných. 
 

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 4817 lidí
Svobodní dlouhodobě kritizují vliv ekologických neziskových organizací, jako je například Hnutí Duha. Na jaře 2023 právě toto hnutí argumentovalo proti výstavbě nové přehrady v Nových Heřminovech s tím, že protipovodňová ochrana bez přehrady je levnější a šetrnější. Podle Svobodných ale ekologické organizace záměrně blokují klíčové projekty, které by mohly chránit obyvatele před přírodními katastrofami.
 
„Svobodní plánují provést ve stavebním zákoně takové změny, aby zelení aktivisté jako Děti Země nemohli blokovat podobné stavby. Navrhujeme, aby se v rámci řízení tyto politické neziskovky nemohly odvolávat vícekrát než jednou a jedině v prvním stupni,“ dodal Vondráček.
 
Svobodní také dlouhodobě kritizují nejen současnou, ale i předchozí vlády za to, že nedokázaly výrazně omezit vliv ekologických aktivistů na stavební řízení. Vondráček se opřel i do současné vlády Petra Fialy, když prohlásil: „Ani Babišova vláda, ani Fialova vláda nedokázaly dostatečně snížit vliv ekologických aktivistů na stavební řízení. Dál se proto musíme obávat, že se budou dít podobné ostudy."
 
Zatímco někteří ekologové argumentují, že přehrady nejsou vždy nejlepším řešením a lze je nahradit šetrnějšími opatřeními, Svobodní zastávají názor, že aktivistické zásahy často zpomalují či zcela zastavují důležité stavební projekty, které by mohly ochránit majetky a životy obyvatel před ničivými živly.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 14 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Povodňová daň? Soukup vládě počítal, kde může ušetřit. Vzal to od Ženíška

22:09 Povodňová daň? Soukup vládě počítal, kde může ušetřit. Vzal to od Ženíška

V předvolební superdebatě před krajskými a senátními volbami České televize nesmějí vystoupit ti, kt…