Tajíte, že covid je umělý. Mezi vědci to bouchlo

10.02.2022 7:57 | Zprávy

Virolog Christian Drosten, hlavní poradce německých politiků pro boj s koronavirem, se dostal do ostrého sporu s nanovědcem Rolandem Wiesendangerem z Hamburské univerzity. Ten Drostena obvinil, že zatajuje umělý původ koronaviru. Drosten si to však nedal líbit a začala hádka.

Tajíte, že covid je umělý. Mezi vědci to bouchlo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Wiesendanger má za to, že SARS-CoV-2 vznikl v důsledku genových pokusů s koronaviry v čínských laboratořích ve Wu-chanu a obvinil německé virology v čele s Drostenem, že toto podezření, jak se koronavirus dostal na svět, záměrně zamlžují. „Uvedli v omyl celý mediální svět, celý politický svět a také tu část vědeckého světa, která to příliš nesledovala,“ poznamenal Wiesendanger.

Drosten na twitteru přešel do protiútoku a označil Wiesendangera za „extrémní postavu, která sahá k osobním útokům a klade sugestivní otázky“. Úvahy o laboratorním původu koronaviru považuje Drosten toliko za konspirační teorii.

V USA se o původu této podoby čínského viru, který sužuje celý svět, hojně diskutuje a jednou ze zmiňovaných teorií skutečně je, že unikl z laboratoře.

WHO označila tuto možnost za nepravděpodobnou, ale Wiesendanger tvrdí, že se tak stalo po společném jednání WHO s čínskými odborníky ve Wu-chanu a tam se podle Wiesendangera nabízí, že Číňané umělý původ viru popřou.

Nanovědec  tvrdí, že o umělém původu viru svědčí struktura spike proteinu, který umožňuje viru lépe pronikat do lidského těla.

„Místo štěpení nebylo u této skupiny koronavirů dříve známo, ale pak bylo nalezeno v genetickém materiálu viru SARS-CoV-2. To naznačuje, že byl vložen,“ nechal se slyšet Wiesendanger.

Drosten oponoval, že podobné štěpné místo se vyskytuje i u jiných koronavirů a je třeba mít na paměti, že jde o skupinu virů, která stále nebyla dostatečně prozkoumána.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Spojování SPD, PRO a dalších

Dobrý den pane Okamuro, v návaznosti na Vaše poslední vyjádření na Primě k další spolupráci s národně-konzervativnimi stranami, mám dotaz. Řekl jste, že do voleb nepůjdete jako koalice, ale že nabídnete místo na kandidátce. To ve mně vzbuzuje otazníky. Vyzýval jste ke spojování, abyste porazili koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nechci být kolonií.“ Konečná o EU a Rusku

22:25 „Nechci být kolonií.“ Konečná o EU a Rusku

„To je politika. To je řemeslo. Buď ho umíte, nebo neumíte,“ říká předsedkyně KSČM Kateřina Konečná …