Tajný plán Kyjeva, který šokoval USA. Přišla rychlá stopka

27.07.2024 19:22 | Zprávy

Ukrajinci měli podle informací od amerických představitelů pro deník The New York Times plánovat bez vědomí USA tajnou operaci proti Rusku, která znepokojila ruského ministra obrany Andreje Bělousova natolik, že se kvůli ní rozhodl v polovině července zavolat do Pentagonu. Po hovoru Bělousova s jeho americkým protějškem Lloydem Austinem se pak mělo znepokojení přenést i do USA. „Pokud uvažujete o tom, že něco takového uděláte, nedělejte to,“ apelovali dle informací listu následně Američané na Kyjev.

Tajný plán Kyjeva, který šokoval USA. Přišla rychlá stopka
Foto: Repro YouTube @apec
Popisek: Andrej Bělousov

The New York Times k rozhovoru mezi americkým ministrem obrany Lloydem Austinem s Andrejem Bělousovem z poloviny července – u nějž se Pentagon podělil pouze o potvrzení, že proběhl a že Austin zdůraznil, že je důležité udržovat komunikační linky uprostřed pokračující války Ruska proti Ukrajině – píše, že tento telefonát inicioval Bělousov, což je samo o době neobvyklé.

Od ruské invaze na Ukrajinu Austin telefonicky dle dostupných informací s ruským ministrem obrany, jímž byl do květnového příchodu Bělousova do funkce Sergej Šojgu, hovořil pouze pětkrát, a téměř vždy se tak mělo dít z iniciativy Pentagonu ve snaze zabránění eskalace konfliktu. Z Ruska do té chvíle o konzultace s americkou stranou zájem neplynul.

Změna však přišla 12. července, kdy se dle deníku Bělousov rozhodl do USA zavolat, aby Američanům předal varování. „Jak uvedli dva američtí představitelé a další úředník, který byl o hovoru informován: Rusové zjistili, že se připravuje ukrajinská tajná operace proti Rusku, která měla mít podle nich požehnání Američanů,“ uvádí The New York Times s tím, že se Bělousov Austina dotazoval, zdali o záměru Kyjeva Pentagon ví a zdali si uvědomuje, že by uvedená operace měla potenciál zvýšit napětí mezi Moskvou a Washingtonem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ukrajina mele z posledních sil a začíná kolem sebe kopat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 27.07.2024 19:45:10
vlastní občané v řádu statisíců boje schopných mužů se rozprchlo po evropě a evidentně nechtějí bojovat za zelenského

|  23 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…