Takovej eklhaft. V koalici to žije kvůli komisaři, vtipy o Kolajovi i Nerudové

18.06.2024 20:06 | Zprávy

Navrhli jsme muže a ženu, protože to chtěla Ursula von der Leyenová, vysvětloval Vít Rakušan výběr nominantů na eurokomisaře. Někteří ale nevěří, že by Danuše Nerudová mohla získat podporu většiny vlády. Petr Fiala se o ní ale vyjádřil pozitivně.

Takovej eklhaft. V koalici to žije kvůli komisaři, vtipy o Kolajovi i Nerudové
Foto: Repro Youtube
Popisek: Danuše Nerudová na CNN Prima News

Dvacet let českého členství v Evropské unii představuje pět hledání nového eurokomisaře. Na nominaci českého kandidáta do Evropské komise se často štěpily koalice a vedly spory.

Již poprvé, v roce 2004, byl spor o eurokomisaře jedním z těch, které položily vládu Vladimíra Špidly. Ten nakonec skončil v Bruselu sám.

O pět let později během úřednické Fischerovy vlády se stal eurokomisařem její člen a bývalý diplomat Štefan Fülle.

A v letech 2014 a 2019 si Andrej Babiš proti svým koaličním partnerům prosadil Věru Jourovou.

Letos to původně vypadalo, že souboj nebude až tak dramatický. Nyní ale osobitost koaličních politiků zadělala na pořádnou legraci.

Hnutí STAN oznámilo, že jeho kandidáty jsou Danuše Nerudová anebo Jozef Síkela.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity a současný ministr průmyslu a obchodu by měli zájem o některé z ekonomických portfolií.

Podle Víta Rakušana Starostové a nezávislí svou nominací vyhověli požadavku Ursuly von der Leyenové, aby byli navrženi dva kandidáti, muž a žena.

Proti jejich výběru ale protestují Piráti, kteří by rádi svého neúspěšného lídra europarlamentní kandidátky Marcela Kolaju. Podle nich měla post eurokomisaře slíbený celá sněmovní kandidátka „Pirátostan“.

„Nejsme žádní hokynáři, abychom vyjednávali ‚něco za něco‘. Za nás je klíčové dělat to, co je výhodné pro naše občany a Českou republiku. A tím je získání silného ekonomického portfolia typu vnitřní trh, hospodářská soutěž či digitální Evropa, které naše země doposud nikdy neměla. Tyto oblasti jsou jak na míru dělané našemu nominantovi Marcelu Kolajovi,“ říká jejich předseda Ivan Bartoš.

Předseda Bartoš také uvedl, že STAN sliboval funkci v eurokomisi mnoha dalším lidem. „Pro STAN je mrzuté, že tuto pozici zákulisně naslibovali více lidem. Ale to si musejí dořešit sami, nikoliv do toho zatahovat vládu, občany a porušovat dohody,“ řekl.

Na téma nového eurokomisaře v úterý v rádiu hovořil i premiér Petr Fiala.

Ten řekl, že svého favorita má vybraného. „Tady nejde o osobní sympatie. Jde spíš o to, kdo a za jakých podmínek bude mít pro Česko šanci získat silné portfolio. Výhoda těch dvou kandidátů je ta, že jak Jozefa Síkelu, tak Danuši Nerudovou veřejnost zná,“ uvedl premiér pro Rádio Impuls.

Zajímavostí je, že v rozhovoru pohovořil o kladných stránkách Danuše Nerudové a Josefa Síkely. Oba podle něj mají výhodu, že jsou veřejně známí. Marcela Kolaju vůbec nezmínil, což může naznačovat, ke kterým kandidátům se kloní.

A postoj ODS ke kandidátovi Pirátů „zabil“ Alexandr Vondra svým bonmotem: „V rámci genderové vyváženosti předložila koalice PirStan tři nominace na eurokomisaře. Muže, ženu a Marcela Kolaju.“

Za to mu přímo na síti naložil Ivan Bartoš, který jeho vyjádření nazval „takovej rádoby vtipnej eklhaft“ a ptal se, zda Vondra soutěží s řeporyjským straníkem Novotným.

V premiérově ODS přitom po eurovolbách, které znamenaly pro STAN i Piráty velký neúspěch, zaznívaly názory, že mnohem úspěšnější koalice SPOLU by měla přijít s vlastní nominací.

„Nevěřím, že se pro paní Nerudovou ve vládě najde deset hlasů,“ říká předseda jejich poslaneckého klubu Marek Benda.

Podle Vlastimila Veselého ze Společnosti pro obranu svobody projevu se hovořilo o Marku Morovi, bývalém viceguvernérovi České národní banky.

S ohledem na postoj předsedy vlády se však zdá, že vládní kandidát nakonec bude pocházet z řad menších vládních stran.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Šmírování

Četl jsem o návrhu evropské komise, kterým chce zavést plošné šmírování lidí a kontrolovat jejich osobní komunikaci. To jako vážně? Nemyslíte, že to už je hodně přes čáru? Co nějaká ochrana soukromí? A jak moc je reálné, že tento návrh komise projde? Bude se o něm nějak hlasovat? A jestli ano, jak s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ale, ale. Lidovec otočil, vítá dohodu se Sýrií. „Vrah“ Asad už nesmrdí?

19:40 Ale, ale. Lidovec otočil, vítá dohodu se Sýrií. „Vrah“ Asad už nesmrdí?

Místopředseda parlamentní dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzdvihuje průzkumnickou misi v Sýrii,…