Tchajwanská továrna bude v Německu, ale Česko vyhrálo. Pekarová trvá na svém, s podporou dorazil Drahoš

10.08.2023 22:20 | Monitoring

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se ohradila vůči kritice ze strany opozice, kterou sklízí pro názor, že z výstavby tchajwanské továrny na výrobu čipů v Německu bude těžit i Česká republika. „Ta starost opozice o Tchaj-wan je stejně dojemná,“ reaguje na sociální síti X, kde současné opozici vyčetla, že v období prezidenta Miloše Zemana nechala naopak prohlubovat vztahy velmocí, jako je Čína a Rusko.

Tchajwanská továrna bude v Německu, ale Česko vyhrálo. Pekarová trvá na svém, s podporou dorazil Drahoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

„Stavba tchajwanské továrny na výrobu čipů je pro nás výhra, ačkoli nebude stát u nás, ale v Německu. Z výroby čipů v Německu budeme bezesporu ekonomicky těžit i my a zároveň je nutné pracovat na tom, abychom pro podobné investice měli připravenu infrastrukturu a dostatek kvalifikovaných sil,“ napsala na síti X (Twitter) předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v reakci na zprávu, že tchajwanský výrobce čipů TSMC postaví v sousedním Německu výrobní závod. Jeho výstavba vyjde v přepočtu na necelých 250 miliard korun.

V textu se opřela i do Andreje Babiše (ANO), kterého označila za slabého premiéra, protože nebyl za své vlády schopen otočit kurz přiklánějící se k Číně a k Rusku, na který Českou republiku navedl právě Miloš Zeman. „Skončilo to naší naprostou energetickou závislostí na Rusku a akceptováním přenesení výroby klíčových komponentů do Číny. Jak tato politika selhala, odhalila naplno ruská válka a pandemie koronaviru, kdy průmysl začal postrádat mimo jiné čipy, které pro výrobu tak nutně potřeboval. To bylo potřeba změnit,“ vyjevila Pekarová. A že ve snižování závislosti na zemi s „vyděračským potenciálem“ bude Fialova vláda pokračovat.

Později se do současné parlamentní opozice pro její postoje k Tchaj-wanu pustila v dalším příspěvku: „Ta starost opozice o Tchaj-wan je stejně dojemná. Když s ním mohli (a měli) prohlubovat spolupráci oni, nechali radši prezidenta Zemana jet do Číny učit se ‚stabilizovat společnost‘. A parlamentní diplomacie v podání mého předchůdce byla o cestě do Moskvy, kde obdržel talíř od člověka, který nám vzkazuje, ať jsme vděční za okupaci. Chápu tedy, že jim vadí zahraniční politika opřená o hodnoty svobody, demokracie a lidských práv, ale to je jejich vizitka,“ dodala šéfka TOP 09.

 

 

V jejím postoji ji podpořil člen horní komory Jiří Drahoš, který kvitoval, že tchajwanská továrna na čipy v sousedním Německu je dobrý nápad. „Tchajwanská firma TSMC oznámila stavbu továrny na nejmodernější čipy v Drážďanech. Z této investice za miliardy dolarů budou moci těžit také české firmy a vědecké instituce zabývající se polovodiči. S podporou našich tchajwanských přátel by tak u nás mohly být navrhovány čipy, které pak budou vyráběny v Německu. Odborníky na to rozhodně máme,“ napsal senátor na svém facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

16:44 „Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

Odvolání Heleny Langšádlové mělo být důsledkem panického strachu Markéty Pekarové z bývalého předsed…