Thoma se po půl roce vrátil do vedení Českých Budějovic

23.11.2010 12:13 | Zprávy

Zastupitelé Českých Budějovic na ustavujícím zasedání zvolili primátorem města Juraje Thomu, lídra vítězného hnutí Občané pro Budějovice (OPB).

Thoma se po půl roce vrátil do vedení Českých Budějovic

Pro Thomu hlasovalo 29 ze 44 přítomných zastupitelů, přičemž koalice OPB, TOP 09 a ČSSD v něm má 31 mandátů. V jedenáctičlenné radě získala ČSSD pět mandátů, OPB čtyři a TOP 09 dva. Uvolněných bude šest radních.

Do čela města se Thoma vrací po pěti měsících. Na jaře byl ještě jako člen ODS Thoma odvolán. Kvůli zámince, že neodůvodněně odvolal tajemníka úřadu. Podle neoficiálních informací však v pozadí stál boj dvou skupin jihočeské ODS, jejímž členem byl Thoma 17 let. Z toho 12 let hájil barvy modrých ptáků v českobudějovickém zastupitelstvu.

Nově založené OPB v komunálních volbách získalo 15 ze 45 mandátů. ODS a lidovci, kteří se spolu s nezávislými dosud na správě města podíleli, ve volbách propadli. 
        

Do zastupitelstva se dostali zástupci pěti z 16 kandidujících uskupení. Vítězné hnutí OPB získalo 15 mandátů, ČSSD deset, ODS osm a TOP 09 a komunisté po šesti. V opozici tentokrát zůstala ODS spolu s KSČM. 

Prvním náměstkem, jenž bude mít na starost ekonomiku a majetek, se stal Miroslav Joch z ČSSD. Důvěru mu dalo 41 ze 43 přítomných kolegů. Náměstkem pro investice a správu veřejných statků byl zvolen Kamil Calta z TOP 09. Spolu s Thomou se do křesla náměstkyně pro strategický rozvoj vrátila Ivana Popelová (OPB, dříve ODS). Školství a sociální věci bude mít na starost Petr Podhola, jenž je členem sociální demokracie. 
    

Šestou uvolněnou členkou rady, pro níž byl vytvořen post koordinátorky územních komisí rady pro sídliště Máj, Šumava, Vltava a pro Kaliště a Třebotovice se stala někdejší předsedkyně kontrolního výboru Eva Hajerová z ČSSD. Hajerová přitom stála za Tdřívějším homovým odvoláním. J

Jedenáctičlennou radu by mělo doplnit pět neuvolněných radních. Opoziční ODS navrhla do rady tři lidi a KSČM dva radní.

Čtěte také:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…