To česká média zvorala. Musí se omlouvat. Útok na Trumpa se vymstil

30.09.2020 8:00 | Zprávy

Naprostou neznalost prý předvedli čeští novináři při psaní o kandidátce prezidenta Trumpa do Nejvyššího soudu USA, soudkyni Coney Barretové. Zejména Seznam Zprávy a Deník N „zazářily“ při pokusu udělat z Trumpovy kandidátky příslušnici jakési bláznivé a nebezpečné sekty.

To česká média zvorala. Musí se omlouvat. Útok na Trumpa se vymstil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Donald Trump

Česká televize právě vysílá seriál Příběh služebnice, který se odehrává v prostředí šílené teokratické diktatury, která ze žen dělá bezprávné otrokyně a tvůrci se vyžívají v naturalistickém zobrazování poprav.

Pro spisovatelku Margaret Atwoodovou, která dílo stvořila, byla podle novinářů inspirací americká katolická sekta People od Praise (Lidé chvály). A k této společnosti má patřit i soudkyně a profesorka práva Amy Coney Barrettová, katolička a matka sedmi dětí, kterou před několika dny Donald Trump navrhl na uvolněné místo v Nejvyšším soudě. Pokud Barrettovou schválí Senát (ve kterém Republikáni mají většinu), stane se novou členkou devítičlenného tribunálu, který zásadně ovlivňuje veřejné dění v USA.

Seznam Zprávy kandidátku prezentovaly v článku s titulkem upomínajícím na její liberálně pokrokovou (a i tradicionalisty respektovanou) předchůdkyni Ruth Bader Ginsburgovou: „Notorius RBG zlepšila život Američanek. Trump chce místo ní členku sekty“.

V textu pak autorky kandidátku představují: „Federální soudkyně, která je známá svými ultrakonzervativními postoji a také tím, že je podle zjištění amerického listu The New York Times členkou křesťanské skupiny People of Praise. O té se často mluví spíše jako o sektě“. A následně se hrozí, že by to mohlo ohrozit „křehká práva amerických žen“.

Deník N rovnou napsal, že „Barrettová je členkou náboženského sdružení, jež inspirovalo Margaret Atwoodovou k napsání románu Příběh služebnice.“

Novinky.cz napsaly, že podle svých kritiků by konzervativní Barrettová „nejraději přetavila v realitu totalitní vizi USA z románu Margaret Atwoodové Příběh služebnice, kde jsou ženy násilně nuceny do plození dětí“.

A nakonec ještě IDNES.cz: „Ortodoxní křesťanka má přitom kořeny v hnutí, jehož zásady připomínají život v díle Příběh služebnice. Lidskoprávní organizace se proto obávají o budoucnost potratů“.

Po všech těchto textech považovali tvůrci webu Konzervativní noviny za vhodné do debaty vstoupit a poskytnout pražské novinářské elitě základní rychlokurs katolických společenství. Komunita People of Praise, ke které se soudkyně Barrettová hlásí (či v minulosti hlásila), není žádnou totalitářskou sektou, ale běžným křesťanským sdružením. Hlásil se k němu například i kardinál Miloslav Vlk, jinak hvězda všech pražských kaváren.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To nás budou lidi milovat.“ Nové stavební řízení. Stavební úřady zažijí peklo

15:45 „To nás budou lidi milovat.“ Nové stavební řízení. Stavební úřady zažijí peklo

Bez řádné přípravy, neodzkoušené – tak začalo od prvního července (ne)fungovat digitální stavební ří…