To je radost. Ukrajinci na nohou kvůli vojenskému úspěchu

14.04.2022 9:05 | Zprávy

Před padesáti dny ruský prezident Vladimir Putin nařídil rozpoutat válku proti Ukrajině. Tato válka s sebou mimo jiné přinesla zvěrstva, kterých se ruští vojáci dopustili ve městě Buča i jinde. Rusové dál útočí na Mariupol a tvrdí, že se v tomto rozbombardovaném městě vzdalo invazním silám na tisíc ukrajinských vojáků. Ukrajinská strana naopak hlásí jiný významný úspěch.

To je radost. Ukrajinci na nohou kvůli vojenskému úspěchu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská ponorka Volkov

Do Buči se teď vrací lidé a podle BBC zoufale hledají své příbuzné. Snaží se posbírat mrtvé, identifikovat je a řádně pohřbít. Nejednoho obyvatel Buči totiž i po smrti čekalo zakopání do příliš mělkého hrobu kdesi za domem, kde dlouhá léta žili a kam jednoho dne vtrhli ruští vojáci a postříleli obyvatele Buči bez slitování třeba i přímo v jejich postelích.

BBC uveřejnila několik příběhů lidí, kteří v těchto dnech v Buči hledají své příbuzné. Ruští okupanti během jednoho měsíce, kdy Buču okupovali, postříleli stovky lidí. Jedním z nich byl i třicetiletý kuchař Vitalij Brežněv, kterého okupanti popravili přímo v jeho vlastní ložnici a poté ho pohodili za jeho domem. Zoufalí příbuzní si pro jeho tělo do Buči přijeli, aby ho mohli řádně pohřbít.

„Stejně jako ostatní příbuzní byli uprostřed obrovského množství mrtvých nuceni vykopat tělo a převézt svého milého sami,“ uvedla BBC.

Ukrajinská strana oznámila, že Rusové podnikli další útok na poslední obránce Mariupolu ve snaze podrobit si je, ale ani tento pokus údajně nevyšel. BBC však upozorňuje, že informace nemohla ověřit. Rusko tvrdí, že v obleženém přístavním městě Mariupol se vzdalo více než 1000 ukrajinských námořníků, ale Ukrajina to popírá.

Vedle Mariupolu ruské síly dál ostřelují Doněck, Charkov a Záporoží. Útoku čelí také Slavjansk, Popasna.

Ukrajinské síly navíc hlásí jeden větší úspěch. Dokázali významně poškodit loď, kterou na začátku války slavní ukrajinští obránci Hadího ostrova poslali na „chuj“. Jde o raketový křižník Moskva dlouhý 186 metrů. Rusové tvrdí, že loď nepoškodil ukrajinský útok, nýbrž exploze munice na palubě.

Jde o křižník, který se v roce 2000 stal vlajkovou lodí Černomořské flotily – sehrál klíčovou roli během ruské vojenské kampaně v Sýrii, která začala v roce 2015.

válka na Ukrajině

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Potvrzeno: Už i charita se bojí. Lukáš Pollert škrtnut z Běhu pro hospic kvůli politice

13:44 Potvrzeno: Už i charita se bojí. Lukáš Pollert škrtnut z Běhu pro hospic kvůli politice

Lukáš Pollert chtěl běžet Běh za hospic, charititativní akci pořádanou Oblastní charitou Červený Kos…