Tomský: Mládež je hloupá. Telata. Máte je učit myslet, ale školy je indoktrinují

28.05.2024 21:30 | Monitoring

„Uchylujeme se k idealismu, který, jak známe z historie, končí vždy zlem,“ uvedl v rozhovoru pro Rádio Universum politolog Alexander Tomský. Českou vládu označil za levicovou, postrádající vlastní program. Green Deal označil rovněž za velkou ideologii, doslova za apokalypsu. A ty, kteří jej podporují, nazval fanatiky, kteří si skutečně myslí, že člověk je škůdcem Země.

Tomský: Mládež je hloupá. Telata. Máte je učit myslet, ale školy je indoktrinují
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Politolog Alexander Tomský

„Na světě existují dvě hnutí, která nám krásně zobrazili komunisté a nacisté. Jedno hnutí vyvolává v lidech nutkání ke zlu, a druhé je idealistické. Proto také měl komunismus větší úspěch než Hitler – idealistické hnutí je vždycky lepší,“ uvedl politolog Tomský v rozhovoru pro Rádio Universum na otázku, zda jsou za snahami jako je boj proti dezinformacím a konspiračním teoriím podle Tomského opravdu skutečně dobré úmysly, či zda je to hra, jako tomu bylo za minulého režimu? 

„Ale na Izraeli vidíme problém, že už tam toto hnutí začíná mít nutkání ke zlu, protože ‚Palestina od moře ke břehům Jordánu‘ znamená vlastě genocidu Židů,“ poukázal.

Moderní progresivistická ideologie je podle Tomského založena na idealismu, a proto má úspěch, zejména u studentů humanitních oborů, kteří tomu podléhají, protože univerzity přestaly učit.

„Za mě ještě byla u učení určitá disciplína, a když jsem studoval politickou filozofii, mezinárodní vztahy, tak každý student musel znát opačný názor, musel mít zdroje, když psal. Byl tam velmi silný nápor na objektivitu, která je sice nedosažitelná, ale byla tam. Čili mládež se skutečně v progresivismu vidí, a buduje nový svět. Já jsem kdysi napsal esej, text o malém a velkém smyslu života. A velký smysl života po křesťanství zanikl. Pokusem byl nacionální socialismus Hitlera a bolševismus. A teď máme třetí pokus o budování nového světa, a to mládež vidí samozřejmě velmi pozitivně, a je velmi silná, protože vychází z univerzit, a je intelektuální,“ pokračuje Tomský.

Mládež ale nemůže být pokrokem, míní: „Mládež nikdy nebyla vzdělaná. Mládež je mládež – nic ještě neví. Jak může být mládež nějakým pokrokem? To byl odjakživa nesmysl. Mládí je mládí. Hloupé mládí. Telata. Co chcete od mládí, prosím vás? Máte je učit myslet, ale školy je indoktrinují,“ podotkl Tomský.

Za problematické vnímá, že to, čemu říkáme „lidská práva“, se v posledních letech stalo nástrojem menšin, jak vládnout většině. „To je strašný problém, a nikdo s tím nepočítal. Tato práva jsou občanská. Mají sice univerzální rozměr a charakter, ale vznikla v západoevropské civilizaci na židovsko-křesťanském základě, a je otázka, jestli to nebyl omyl. Je to velice problematické. Bible o žádných právech nemluví. Mluví o důstojnosti člověka a o rovnosti před Bohem, a tak dál. Musíme rozlišovat občanská práva, politická práva, která si může zákonodárce vytvořit tak, jako to udělali v Anglii v 17. století. Ale práva dětí, jak o nich mluví například Evropská unie? To je jedna absurdita za druhou,“ konstatoval Tomský.

Na otázku, proč si lidé u nás i ve světě zvolili pravicovou vládu, aby tito pravičáci nakonec podlehli tolika ultralevicovým ideologiím a jejich hlasatelům, politolog uvedl: „Naši vládu bych nechal stranou, protože to je vláda pěti neslučitelných stran, to je prostě guláš, řekněme proti Babišovi, jak víme, a tudíž nemá žádný vlastní politicky program. Je to v podstatě vláda levicová – co si budeme povídat,“ řekl Tomský s tím, že chvíli se možná tak netvářila.

V té souvislosti ukázal na ideologii zvanou Green Deal, jež je současnou vládou podporována: „Green DeaL. Zelený úděl – já tomu říkám úděl, protože ‚údě‘ je strašné slovo, to je neštěstí. Problém apokalyptického mínění je skutečně podivný. Já na to vysvětlení nemám. Podívejte se, ti fanatici si skutečně myslí, že člověk je škůdcem Země,“ upozornil.

Green Deal se podle Tomského stal hlavním programem EU proto, že nějaký program potřebovala. Přiznala to Ursula von der Leyen, když řekla, že „v zelené politice jsme našli nový účel EU“.

Politici vždycky slibovali, že „bude líp“. Ale teď podle Tomského jen říkají, že „bude hůř“. „To nejde. Až půjde do tuhého, tak my, Slováci, Maďaři, Rumuni, Poláci se nějak ubráníme,“ věří politolog Alexander Tomský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

4:45 Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

Strategie dnešních elit včetně Fialovy vlády na ovládnutí lidí? „V současnosti podle mého názoru pla…