Tři týdny do voleb: Velký favorit Babiš

02.09.2024 15:08 | Monitoring

Hnutí ANO zcela ovládlo předvolební průzkum agentury Kantar pro krajské volby, které se budou konat 20. a 21. září. Převaha hnutí ANO je patrná ve všech krajích České republiky. V sedmi krajích na vedoucí pozici útočí koalice Spolu a její uskupení. V šesti krajích pak na druhém místě stojí Starostové a nezávislí.

Tři týdny do voleb: Velký favorit Babiš
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš na dětském hřišti

„Oranžová tsunami“ z roku 2008, kdy ČSSD pod rukou Jiřího Paroubka ovládla kraje i Senát, protože lidé dali ve volbách najevo svůj nesouhlas s vládou ODS, se pravděpodobně chystá i pro letošní volby do krajů, vyplývá z předvolebního průzkumu agentury Kantar a Data Collect, který si nechala vypracovat Česká televize.

Průzkum pracoval s principem takzvaného potenciálu jednotlivých stran a uskupení usilujících o vedení jednotlivých krajů. To znamená lidí, kteří v průzkumu uvedli, že o možnosti volit uvedenou stranu či uskupení uvažují. Voličské jádro je pak označením pro voliče, kteří budou jednoznačně volit uvedenou stranu. Agentury Kantar CZ a Data Collect se mezi 6. a 27. srpnem dotazovaly více než 12 tisíc lidí starších 18 let, v jednotlivých krajích bylo osm set až tisíc účastníků průzkumu.

V Karlovarském kraji si ANO připisuje volební potenciál 38,5 %, přičemž voličské jádro dosáhlo 17,5 %, tedy zdaleka nejvíce. Na druhém místě se ocitl STAN s potenciálem 26,5 %, ale s jádrem 2,5 %. Takže Starostové a nezávislí mají velmi slabé jádro, ale silný potenciál. ODS s podporou TOP 09 na Karlovarsku bude určitě volit 4,5 % voličů, potenciál má pak 19 %.

Jihočeský kraj, který nyní vede populární hejtman za ODS Martin Kuba, se z celorepublikového průměru nikterak nevymyká. ANO do krajských voleb kráčí s volebním potenciálem 39,5 % a s voličským jádrem 13,5 %. ODS, kde drží kormidlo Martin Kuba, dosahuje volebního potenciálu 26 %, ale voličské základny jen ve výši 8 %. Třetí STAN se může těšit z 22,5 % potenciálu, ale opět velmi slabé voličské základny, která dosahuje na 0,5 %.

Plzeňský kraj se z celorepublikového průměru nikterak nevymyká. ANO do krajských voleb kráčí s volebním potenciálem 38,5 % a s voličským jádrem 14,5 %. ODS spolu s TOP 09 dosahuje volebního potenciálu 27 %, ale voličské základny jen ve výši 8 %. Třetí STAN se může těšit z 22 % potenciálu, ale slabé voličské základny, která dosahuje na 1 %.

Ústecký kraj vykazuje pro hnutí ANO velké sympatie. Volební potenciál tam hnutí Andreje Babiše dosahuje závratných 47 %, volební základna se pak v průzkumu vyšplhala na 24 %. Druzí se na Ústecku uchytili svým volebním potenciálem 19,5 % Starostové pro Ústecký kraj, ale s voličskou základnou dosahující 1 %. Třetí na Ústecku skončila v průzkumu koalice SPD, Trikolory a PRO s potenciálem 16,5 % a voličskou základnou 5 %.

I na Pardubicku průzkum ovládlo hnutí ANO s potenciálem 37 % a voličskou základnou 15 %. Druhý za ANO se umístil STAN s 23,5 % potenciálu, ale s 1 % voličského základu. Třetí pozici pak v průzkumu hájí ODS a TOP 09 s 22,5% potenciálem a 5% základem. Dlouholetý hejtman Pardubického kraj Martin Netolický, který svou stranickou kartičkou spadá pod SOCDEM, se s 18% potenciálem a 1% základem nachází v koalici 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj.

Jediný kraj, kde to má hnutí ANO s prvním místem nahnuté, je kraj Liberecký, který se dlouhodobě těší správě hejtmana Martina Půty za STAN. ANO si v Libereckém kraji připisuje 37,5 % potenciálu a 18 % základu. Hned na krk hnutí dýchá STAN 37% potenciálem a s základnou velikosti 6,5 %. Třetí se o vedení kraje hlásí koalice SPOLU s potenciálem 19,5 % a 6 % základu.

V Královéhradeckém kraji se hnutí ANO dostalo na 38,5 % potenciálu s voličskou základnou 16,5 %. Hned za hnutím ANO se na druhém místě v průzkumu drží koalice Silní lídři pro kraj s potenciálem 24,5 % a 7,5 % základny. Koalice Silní lídři pro kraj v sobě skrývá úřadujícího hejtmana Martina Červíčka z ODS, zároveň nabízí i výběr z politiků KDU-ČSL. Třetí se v průzkumu umístila kolice STANu, TOP 09, LES a HDK. Ta se vedle potenciálu 21,5 % může těšit z 2 % voličského základu.

Ani Jihomoravský kraj se nevymyká z celorepublikové tsunami hnutí ANO. To si připisuje v kraji 38 % potenciálních voličů a 17 % těch oddaných, kteří ANO podpoří určitě. Za ANO se dostává koalice SPOLU, kterou vede uřadující hejtman Jan Grolich za KDU-ČSL. Za SPOLU následuje STAN s 20 % potenciálu a 1 % základu.

Bezkonkurenčně nejvyšší podporu má hnutí ANO v Moravskoslezském kraji, kde potenciál hnutí v průzkumu dosáhl až na závratných 49,5 % a to s 24,5 % základu. Koalice SPOLU pak nedosahuje svým potenciálem v kraji ani na základnu ANO, když dosáhla na 21,5 % potenciálních voličů, přičemž voličskou základnu má SPOLU v Moravskoslezském kraji ve výši 6 %. Pro třetí místo si pak v průzkumu doběhl STAN s 19,5 % potenciálu a 1 % základny.

Na Vysočině se také nechystá překvapení. ANO v kraji získává 41,5 % potenciálu a 19,5 % základny. Druhé místo s potenciálem 26 % patří uskupení Společně se Starosty pro občany, do které ho patří ODS, Starostové pro občany a TOP 09. To má voličskou základnu 6 %. Následuje uskupení Starostové pro Vysočinu, což je koalice STAN a SNK ED, jejichž potenciál dosahuje na 22,5 % a 1 % rozhodnutých voličů.

Kdyby ve Zlínském kraji volili hnutí ANO všichni, kteří o něm jako o alternativě uvažují, dosáhlo by ve volbách výsledku 43,5 %, Určitě pak ANO bude volit 18,5 % voličů. Druhé místo obsadili Starostové pro Zlínský kraj s 22% potenciálem a 2,5% základnou. V koalici se skrývá STAN s podporou TOP 09. Třetí pozici v průzkumu pro Zlínský kraj získalo  uskupení K21 ZLÍNSKÝ KRAJ 21. STOLETÍ, v tomto uskupení figuruje KDU-ČSL a Zlín 21. Ty by mohly získat 17,5 %, voličskou základnu pak mají ve výši 3 %.

Olomoucký kraj se stejně jako další kraje chystá při tsunami obsadit hnutí ANO s potenciálem 45 % a základnou 20 %.  21 % náleží Starostům pro Olomoucký kraj, což je uskupení STAN a SNK ED. Ti mají 1% voličskou základnu. 17,5 % je potenciál, který by pak mohla vytěžit koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodných. A to se základnou 4 %.

„Hnutí ANO zvažují častěji lidé starší a lidé s nižším vzděláním. U STAN, ODS a TOP 09 nebo Pirátů je tomu přesně naopak,“ píše agentura Kantar. 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…