Trump si vybral „dvojku“. Mladý senátor vyvolal skandál slovy o Ukrajině a jachtách

15.07.2024 22:35 | Zprávy

Donald Trump si jako kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance, informuje AP news. Podle očekávání Republikánská strana na sjezdu v Milwaukee nominovala Trumpa jako svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby.

Trump si vybral „dvojku“. Mladý senátor vyvolal skandál slovy o Ukrajině a jachtách
Foto: Screen Youtube
Popisek: J.D.Vance, viceprezidentský kandidát Republikánské strany

„Po dlouhých úvahách a přemýšlení jsem se rozhodl, že tou nejlepší osobou na převzetí funkce viceprezidenta Spojených států je senátor J. D. Vance ze skvělého státu Ohio,“ oznámil Trump.

Před vstupem do vrcholné politiky Vance Trumpa ostře kritizoval. V rozhovorech se tehdy označoval za někoho, kdo nebude Trumpa podporovat nikdy. Vyjadřoval zásadní pochybnosti o jeho způsobilosti k výkonu funkce. Nyní ale Trumpa podporuje, uvedla agentura AP.

„Nemyslel jsem si, že bude dobrým prezidentem, ale ukázalo se, že byl prezidentem skvělým,“ vysvětloval svůj obrat nedávno v rozhovoru s televizí Fox News.

O jeho výběru jako kandidáta na viceprezidenta se spekulovalo několik měsíců, přičemž média v posledních týdnech uváděla, že Trump vybírá mezi senátory Vancem, Markem Rubiem a guvernérem Severní Dakoty Dougem Burgumem.

Podle expertů měl Vance dostat klíčovou podporu od Trumpova syna Donalda mladšího.

Stát Ohio byl kdysi označován za „matku prezidentů“, pocházelo z něj celkem sedm hlav americké federace. Ta poslední ale úřadovala před více než sto lety. V posledních dekádách bylo Ohio známé spíše jako jeden z „bojových států“, kde je dosahováno mezi dvěma hlavními stranami velmi těsných výsledků.

James David Vance, jehož jména se podle amerického zvyku zkracují na J. D., oslaví na začátku srpna čtyřicetiny coby úspěšný politik a spisovatel.

Karty do života přitom neměl rozdané příliš dobře, rodiče se brzy po jeho narození rozvedli, jméno má po třetím manželovi své matky, který jej adoptoval, ale v malém městě Middletown jej vychovávali babička s dědečkem.

Podporu mu spontánně vyjádřil třeba i u nás populární spisovatel Homer Hickam, který venkovský region jeho dětství neodolatelně popsal ve svých románech.

Příchod Donalda Trumpa

Přesto po zkušenosti v armádě vystudoval práva na Yaleově univerzitě, kde byl dokonce editorem místního právnického žurnálu. Velký vliv na něj měla mít jeho profesorka Amy Chua, populární americká propagátorka konzervativních hodnot a přísné výchovy.

Kromě toho je také úspěšným spisovatelem, svůj literární talent ukázal už během své vojenské služby v Iráku jako válečný zpravodaj z první linie.

Jeho vzpomínková kniha Hillbillská elegie s podtitulem Vzpomínky na rodinnou a kulturní krizi byla i v New York Times označena za jednu z těch, které nejlépe vysvětlují kořeny Trumpova volebního vítězství v roce 2016.

Poté se zaměřil na politickou kariéru ve státě Ohio, která vyvrcholila v roce 2022 úspěšnou kandidaturou za tento stát do Senátu.

Jeho politické postoje odpovídají nálepkám od některých liberálů, kteří o něm psali jako o „bílém odpadlíkovi“. Je proti potratům, respektive uznává vzhledem k rozdílnému postoji napříč USA právo států rozhodovat o této otázce samy.

Také navrhoval zákon, který by provedení změny pohlaví nezletilému klasifikoval jako federální zločin.

Donalda Trumpa původně kritizoval, ale v kampani do Senátu v roce 2022 jej bývalý prezident nakonec podpořil.

Shoduje se s ním zejména v pohledu na imigraci, byť po jednom hodně ostrém vystoupení Trumpa krotil, že by imigranti neměli být démonizováni.

V zahraniční politice sdílí pohled Donalda Trumpa, že v rámci NATO by se USA měly zaměřit na pacifický region, a kritizuje evropské země za nedostatečný příspěvek společné obraně.

Patří k hlasitým kritikům vojenské pomoci Ukrajině a řekl, že je v zájmu USA počítat s tím, že Ukrajina bude muset část území přenechat Rusku. Souhlasí naopak s podporou Izraele.

V kampani roku 2022 vyvolal rozruch výrokem, že Bidenova laxní politika k ochraně hranic zaplavuje USA nejen lidmi, ale i drogami.

V prosinci loňského roku byl kritizován za vyjádření obav, že „za naši finanční pomoc si ukrajinští ministři budou moci nakoupit ještě větší jachty“.

Pozice viceprezidenta se stane sledovanější než dříve, protože jak Donald Trump, tak Joe Biden by na konci příštího volebního období dalece překročili osmdesátku. Smrtelnost politiků velmi drsně připomněl i atentát na Donalda Trumpa. V dějinách USA přitom podlehli atentátu už čtyři jeho předchůdci.

Sám Vance čelil po střelbě kritice za příspěvek na síti X, v němž naznačil, že za násilí může prezident Joe Biden.

Sjezd americké Republikánské strany ve městě Milwaukee má vrcholit ve čtvrtek projevem prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

První den setkání delegáti absolvovali kromě oficiálních jednání a hlasování například také promítání filmu o prezidentu Ronaldu Reaganovi s Dennisem Quaidem a Johnem Voightem v hlavních rolích.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Referendum

Tvrdíte, že chcete celostátní referendum. Proč takový zákon nepředložíte nebo jste o jeho přijetí neusilovali, když jste byli ve vládě? A jaké by podle vás mělo mít parametry. Kdo a za jakých podmínek by ho podle vás mohl vyvolat? Byl by jeho výsledek pro politiky závazný? A jste pro, aby se mohlo h...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Škoda,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLu1 , 16.07.2024 2:13:33
že takhle nevypadá rovnou kandidát na prezidenta. Pro Ameriku, a snad i pro celý svět, bych si přála Trumpovo vítězství, ale takovýto mladý, jasně uvažující a už zřejmě dostatečně zkušený člověk by byl snad ještě větší výhrou. Každopádně, jaký propastný rozdíl od totálně .......... Bidena, u kterého se všichni obávají, co v příští vteřině zase plácne za nesmysl a kde zase uvidí nějaké duchy.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Přijměte Green Deal, a rychle.“ Kdo píše Fialovi? Jména, firmy, zájmy

19:44 „Přijměte Green Deal, a rychle.“ Kdo píše Fialovi? Jména, firmy, zájmy

Významná část českého byznysového prostředí vyzvala premiéra Petra Fialu, aby jeho vláda rychle schv…