Turek poprvé řečnil v Bruselu. Vytáhl proti Green Dealu i Leyenové

10.10.2024 22:00 | Monitoring

„Přestaňme ničit evropský automobilový průmysl. Přestaňme ničit sami sebe,“ říká Filip Turek. Svůj první projev v Evropském parlamentu věnoval Green Dealu a jeho dopadům na evropský automobilový průmysl. Varuje před přesunem výrobních kapacit do Číny a před ztrátou konkurenceschopnosti Evropské unie.

Turek poprvé řečnil v Bruselu. Vytáhl proti Green Dealu i Leyenové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Filip Turek

„Automobilový průmysl v EU je v nejhorším stavu v historii,“ prohlásil Filip Turek. V Evropském parlamentu europoslancům připomněl, že Green Deal ohrožuje automobilový průmysl, který je pro ekonomiku EU klíčový, tvoří 7 % HDP a poskytuje 13,8 milionu pracovních míst. „Green Deal tohle všechno ohrožuje,“ řekl Turek důrazně.

Zmínil, že evropský automobilový průmysl investuje značné částky do výzkumu a vývoje – 60 miliard eur ročně – a poukázal na to, že tyto investice mohou být zbytečné, pokud se EU bude spoléhat na dovoz technologií z Číny. To by mohlo snížit konkurenceschopnost evropských výrobců.

„Jsme globální automobilová velmoc. Teď možná skončíme u nakupování baterií z Číny,“ dodal Turek chmurně. „Měli jsme 74 miliard eur obchodní přebytek. Teď možná budeme muset víc nakupovat z Asie. Tohle ničí naši ekonomiku.“

Dále Turek kritizoval nařízení Cíl 2025 pro flotilové emise, které podle něj likviduje průmysl a může vést k ztrátě produkce, až dva miliony aut. „Riskujeme ztrátu výroby 2 milionů ziskových aut nebo zaplacení okolo 15 miliard eur v pokutách. Prostě proto, že lidé nechtějí kupovat elektroauta,“ podotkl, a že situace je šílená.

„Za každou továrnu, kterou zavřeme, otevřeme dvě v Číně. Tohle globální klima opravdu nezmění,“ vyjádřil Turek svou obavu, že zavírání továren v Evropě povede k přesunu výrobních kapacit do Číny, což by mohlo mít dlouhodobé negativní dopady na evropskou zaměstnanost a ekonomiku.

„Přestaňme ničit evropský automobilový průmysl. Přestaňme ničit sami sebe. Přestaňme ničit naši společnou budoucnost,“ uzavřel projev v Evropském parlamentu Filip Turek.

„Paní von der Leyenová,“ oslovil Turek předsedkyni Evropské komise, „potřebujeme vyváženou politiku zohledňující ekonomickou realitu, ne jen aktivismus,“ řekl. A vyzval k respektování vůle občanů Evropské unie a k ukončení tzv. sanitárního kordonu okolo europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu, jejíž je – stejně jako hnutí ANO – součástí. „Pojďme vést skutečný dialog pro konkurenceschopnost EU,“ vyzval Turek Evropský parlament.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Novinář poslouchal Fialu. V hlavní televizi už se neudržel: Ten člověk si dělá srandu jako?

21:25 Novinář poslouchal Fialu. V hlavní televizi už se neudržel: Ten člověk si dělá srandu jako?

Manželka prezidenta republiky Eva Pavlová má podle novely zákona dostávat na reprezentaci 95 tisíc k…