Tykač jde proti Green Dealu a sází na uhlí. Velké nákupy ve světě

26.10.2024 10:55 | Monitoring

Zatímco většina západních podnikatelů hledá cesty, jak se přizpůsobit tlaku na zezelenání průmyslu, jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač jde proti proudu.

Tykač jde proti Green Dealu a sází na uhlí. Velké nákupy ve světě
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář Pavel Tykač

Německá, dánská, španělská i řada dalších evropských ekonomik se snaží zezelenat. To tvrdě dopadá mimo jiné i na německé automobilky. Ty zjišťují, že v sektoru výroby elektromobilů jsou prakticky nekonkurenceschopné. I kvůli cenám energií, které jsou v Evropě opravdu vysoké. Někdejší kancléřka Angela Merklová rozhodla, že se v zemi vypnou všechny jaderné elektrárny, přestane se těžit uhlí a že celý průmysl skutečně bude zelenější.

V Evropě se toho má dosáhnout s pomocí Green Dealu.

Ale jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač se svou společností Sev.en Energy se rozhodl jít proti tomuto proudu.

„Zatímco většina investorů se odklání od uhlí, český miliardář Pavel Tykač zdvojnásobuje investice do tohoto nečistého paliva – jen ne ve své domovské zemi,“ napsala agentura Bloomberg hned v úvodu článku o Tykačovi. Investor se rozhodl svůj kapitál vložit do uhlí v USA, v Austrálii a ve Vietnamu, a také do plynových elektráren ve Spojeném království.

Na trh v USA ve větším rozsahu vstoupil v roce 2020. Ve Spojených státech, v Austrálii i na dalších trzích se podle agentury Bloomberg rozhodl vsadit na pokles cen uhlí, protože tento „špinavý zdroj“ energie už „nebudeme potřebovat“. Jenže Tykač se domnívá, že odklon od uhlí nebude tak rychlý, jak by si mnozí přáli. Tykač věří, že kvůli tomu se mu sázka na uhlí vyplatí.

Časopis Forbes odhadl Tykačův majetek na 173 miliard korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Je namočenej víc.“ Petr Pavel a KSČ. Padlo i o Babišovi

13:03 „Je namočenej víc.“ Petr Pavel a KSČ. Padlo i o Babišovi

Kdo byl před rokem 1989 horší – Andrej Babiš, nebo Petr Pavel? Jednoznačně Petr Pavel, zaznělo. Ale …