USA: Lesbická guvernérka. Výsledky? Prý za to může Trump

10.11.2022 7:29

Ve Spojených státech se stále sčítají hlasy po volbách do dolní Komory Kongresu, do Sněmovny reprezentantů, a jasno zatím není ani o obsazení horní komory Kongresu, tedy v Senátu. Jasné je jen to, že se neodehrává Trumpovská tsunami, v jakou snad doufali opoziční republikáni. Obě strany hlásí, že dosáhly historických úspěchů. Demokraté slaví zvolení první lesbické guvernérky. Podle BBC nese díl odpovědnosti na nepříliš silném výsledku republikánů sám Donald Trump.

USA: Lesbická guvernérka. Výsledky? Prý za to může Trump
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Donald Trump

Ve stočlenném Senátu zatím republikáni drží 49 křesel a demokraté prezidenta Bidena 48 křesel. V Georgii proběhne druhé kolo voleb, protože ani jednomu z kandidátů se nepodařilo získat přes 50 procent hlasů. Republikán Herschel Walker dosud získal 48 procent hlasů, demokrat Raphael Warnock 49 procent hlasů a i když stále nejsou spočteny všechny hlasy, je téměř jisté, že ani jeden z nich nezíská nadpoloviční podporu voličů.

Druhé kolo senátních voleb v Georgii se uskuteční 6. prosince. V senátním souboji se také čeká na výsledky z Nevady a z Arizony

O povolební situaci informuje CNN.

Volby v USA

volby v USA

Všechny hlasy dosud nebyly sečteny ani v dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů. Ze 435 křesel Republikáni prozatím získali 209 křesel a demokraté 191 křesel. K většině 218 křesel tedy mají blíž republikáni. Ale podle předvolebních průzkumů měla být jejich převaha mnohem větší.

Obě strany hlásí, že ve volbách dosáhly historických úspěchů.

„V Massachusetts je demokratická generální prokurátorka Maura Healeyová připravena stát se první zvolenou guvernérkou státu a první lesbickou státní úřednicí v zemi. Republikánka Sarah Huckabee Sandersová, bývalá tisková mluvčí Trumpova Bílého domu, byla zvolena první ženou guvernérkou Arkansasu. A demokrat Wes Moore z Marylandu bude prvním černošským guvernérem státu,“ napsala CNN.

BBC vysvětlila, proč se v USA Trumpovská červená vlna nedostavila.

Spojené státy trápí inflace na úrovni 8 procent a republikáni doufali, že jim to přihraje hlasy, ale podle BBC se ukázalo, že Američané přemýšlí i o jiných věcech než jen o ekonomice.

„Lidé nejsou s ekonomickou situací spokojeni, ale podniky nepropouštějí, což umožnilo, aby v závěrečných týdnech voleb místo toho dominovala jiná témata, jako jsou potraty, imigrace a ‚velká lež‘ na pravici,“ řekl Chris Jackson z agentury Ipsos, který se zabývá průzkumy veřejného mínění.

„Přízrak Donalda Trumpa udržoval tato témata při životě a pomáhal udržet motivaci demokratické základny jít k volbám,“ doplnila BBC s tím, že především obava o právo na potrat přiměla demokratické voliče odevzdat ve volbách svůj hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…