Jak vypadá takové umělé maso? Jsou to prý bílé nudličky, které mohou vylézat třeba z 3D tiskárny. A nikde není ani kapka krve. Vypadá jako kousky těstovin. Vyrábí se v biologické laboratoři University of Tor Vergata. Pečuje o něj Cesare Gargioli, docent biotechnologie.
„Toto je centimetr svalů a tři vrstvy tuku,“ pochlubil se 52letý akademik masem, které začal vyrábět v roce 2021. „Byl to náš první prototyp.“ Od té doby se snaží zvýšit jeho vizuální přitažlivost, tvaruje jej do placičky a pro barvu zavádí špetku železa a špetku extraktu z červené řepy.
„Pokud však Gargioli chce, aby spotřebitelé jedli produkty jako on, pouhým přidáním růžového odstínu se to nezmění. Toto hovězí maso, které se pěstuje v Petriho misce ze zvířecích buněk, je tak rozdělující, že ani nemá dohodnutý název,“ napsal server Politico.
Zastánci tohoto produktu mu říkají „buněčné“, „kultivované“ nebo „nezabíjející“ maso; kritici jej popisují jako „syntetické“, „falešné“ nebo dokonce maso „Frankenstein“. Server Politico v této souvislosti podotkl, že by mohlo jít o potraviny, které nasytí stále početnější lidskou světovou populaci. Jenže tento okamžik je ještě daleko. Podle vědců je dost daleko moment, než by se takové maso mohlo dostat z laboratoří na pulty obchodů. Podle odhadů by k tomu mohlo dojít asi tak za deset let, a to je ještě třeba mít na paměti, že je produkce umělého masa velmi nákladná.
Evropští zemědělci však o takovém mase nechtějí ani slyšet.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Miloš Polák
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.