V Estonsku odsoudili profesora za špionáž pro Rusko. Citlivé i pro Lipavského

21.06.2024 10:30 | Zprávy

Estonský profesor Vjačeslav Morozov, který byl v úterý odsouzen za špionáž, byl součástí české redakce časopisu Ústavu mezinárodních vztahů, které spadá pod ministerstvo zahraničí. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se bude záležitostí zabývat. Morozov dlouhodobě shromažďoval informace o estonské vnitřní, obranné a bezpečnostní politice a předával je Rusku, za což dostával finanční odměny.

V Estonsku odsoudili profesora za špionáž pro Rusko. Citlivé i pro Lipavského
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Okresní soud v Harju 18. června odsoudil Vjačeslava Morozova k šesti letům a třem měsícům vězení za spolupráci s ruskými bezpečnostními službami proti Estonsku. Vedoucí státní zástupce Taavi Pern uvedl, že Morozov dlouhodobě spolupracoval s GRU, shromažďoval informace o estonské vnitřní, obranné a bezpečnostní politice a předával je Rusku. Morozov jednal konspirativně a za svou činnost dostával od GRU finanční odměny, i když ne vysoké. Byl naverbován během studií v Rusku a po přestěhování do Estonska se jeho aktivita zvýšila, informovala estonská bezpečnostní policie (KAPO).

KAPO uvedla, že univerzita v Tartu nebyla hlavním cílem Morozovovy špionáže, ale využíval svého postavení profesora k přístupu na konference a ke klíčovým osobám. Předával ruské rozvědce osobní údaje lidí, které považoval za možné kandidáty na verbování.

Estonské policejní oddělení proto nedoporučuje jezdit do Ruska studovat. Rusko představuje pro Estonsko největší bezpečnostní hrozbu, jeho cílem je narušit a přetvořit evropskou bezpečnostní architekturu a světový řád založený na pravidlech a obnovit svůj imperiální sen. Stejně jako to dnes dělá na Ukrajině, uvádí KAPO s výzvou, že osoby, které byly podobně Ruskem naverbovány, by se měly samy přihlásit a kontaktovat policii, než se k nim dostane KAPO.

Morozov byl profesorem evropsko-ruských studií na univerzitě v estonském Tartu. Dle serveru SeznamZprávy byl Morozov schopen se skrze svou akademickou kariéru dostat i do blízkosti českého ministerstva zahraničí. V roce 2017 poprvé přednášel v Ústavu mezinárodních vztahů (ÚVM) v Praze, které spadá právě pod ministerstvo zahraničí. V roce 2019 pak byl přizván do redakční rady vědeckého časopisu Mezinárodní vztahy. O dva roky později se dostal do vedení redakce.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake uvedl, že Ústav mezinárodních vztahů je příspěvkovou organizací a ministerstvo zahraničí nemá pravomoc zasahovat do jeho personálií. Pracovníci ÚMV nemají přístup k citlivým informacím ministerstva, a zdůraznil, že redakční radu si ÚMV sestavuje samostatně.

Ředitel provozu ÚMV Jiří Mach potvrdil, že Morozov neměl přístup k žádným citlivým informacím nebo systémům ústavu a působil pouze externě v redakční radě časopisu. „Pan Morozov s námi nespolupracoval na citlivých záležitostech, neměl přístup do žádných našich systémů, působil pouze externě v redakční radě časopisu. Skrze působení v redakční radě neměl možnost se dostat k žádným citlivým informacím,“ cituje Macha CNN Prima NEWS.

Věcí se bude zabývat ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Pan ministr bude záležitost řešit s ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů,“ uvedl mluvčí resortu Drake.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ústav mezinárodních vztahů je jen další pračka na peníze, kde se zaměstvávají kamarádi a přelévají peníze jako do projektů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 21.06.2024 10:47:26
Morozov málo hanil Rusko, málo podporoval zabíjení a války USA. Proto je to agent. Je to hon podobný jako v USA. Každý kdo mechce zabíjet je podezřelý, kdo v Estonsku / ale jsou tu i Ukrajina, Litva atd/ nesloží zkoušku z Estonštiny / Ukrajinštiny/ nemůže být občanem Estonska . Kdo by ze senioru hovořících píšicích celý život takovou zkoušku složil ? Takový občan nedostane penzi, nemá žádna práva a je nucen k vystování , Neořipadá nám to jako jak začala II světová válka? Lipavský ani neví o čem je jeho ministerstvo, každý den hladí přilbu a vestu z Ukrajiny a říká si jsem hrdina, jsem hrdina.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

4:45 Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

Strategie dnešních elit včetně Fialovy vlády na ovládnutí lidí? „V současnosti podle mého názoru pla…