V Německu se perou Zelení. Noviny píší o zápasech v bahně

27.09.2024 12:14 | Monitoring

V Česku se politická krize točí kolem Pirátů. V Německu je krize Zelených, jejichž vedení v čele se dvěma spolupředsedy celé rezignovalo. Zelený ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck to vidí jako příležitost pro sebe. Ale bude to mít těžké. Už proto, že tvrdý politický boj zuří i mezi mladými zelenými. Server nejčtenějšího německého deníku popsal tamní spory jako „zápasy v bahně“.

V Německu se perou Zelení. Noviny píší o zápasech v bahně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslanectví Německé spolkové republiky v Praze

Zatímco v Česku to vře u Pirátů, v Německu se svádějí politické boje uvnitř Zelených. Dva spolupředsedové Ricarda Langová a Omid Nouripour po sérii porážek v nedávných zemských volbách ve třech spolkových zemích oznámili svůj odchod z čela strany. Spolu s předsedkyní a předsedou končí i další členové vedení strany. O rezignaci celého vedení německých Zelených informoval německý magazín Der Spiegel.

Ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck vnímá pád svých kolegů z vedení strany jako příležitost pro sebe. „Vicekancléř sní o ‚Zelené lidové straně‘. Nyní ji chce uskutečnit,“ napsal Der Spiegel.

V pořadu Tagesschau veřejnoprávní televize ARD Habeck zdůraznil, že teď není správné rozbít koalici sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3231 lidí
„Byl to pro nás všechny velmi stresující den. A Ricarda Lang a Omid Nouripour svým krokem na sebe vzali velkou zodpovědnost a dali nám, Zeleným, šanci začít znovu. Tento restart provedeme. Strana je nyní silná a odhodlaná toho dosáhnout. … Vládní činnost je něco jiného. Z kanceláře jen tak neutečete, protože okolnosti jsou složité. Ale teď máme opravdu velkou příležitost pro obrodu strany,“ nechal se slyšet Habeck.

Vře to přitom nejen mezi zkušenými stranickými pardály, ale také v mládežnické organizaci strany. Rozbroje mladých zelených popsal deník Bild dokonce jako „zápasy v bahně“. Zápas v bahně se měl odehrát mezi vedením mladých zelených a 400 členy během online konference. Část mladých zelených má pocit, že se organizace posouvá až příliš doprava a opouští politickou loď. A to je podle druhé skupiny mladých zelených problém, protože čím víc levicově smýšlejících mladých zelených odejde, tím bude organizace slabší, zatímco mládežnická organizace AfD šlape na plné obrátky.

Podle Bildu je mládežnická organizace zelených zkrátka a dobře v troskách. Federální mluvčí Katharina Stolla (26) a členka představenstva Magdalena Schulz (25) organizaci opustili. A sklidili za to pořádnou porci kritiky.

„Všichni jsme nespokojeni s tím, co dělá Strana zelených. Myslím, že je zbabělé, že odcházejí ze strany, a považuji za hloupé, že se vydávají na své mediální turné (...) Myslím, že je to špatné pro politickou scénu v Německu. Ne proto, že odcházejí, ale tím, jak to udělali (...) Jen opravdu, opravdu zbaběle a myslím, že je to od nich opravdu, ale opravdu hloupé. A jsem nesmírně zklamaný,“ zaznívá mezi mladými zelenými.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …