V takovém hnoji jsou lidi. Ve Sněmovně nad rozpočtem ujely nervy

26.10.2022 13:17

Poslanci dnes ve Sněmovně debatují o rozpočtu na příští rok, který ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhl se schodkem 295 miliard korun. „Je to válečný a krizový rozpočet,“ prohlásil premiér Petr Fiala s tím, že se slibovanou konsolidací veřejných financí by se snad mohlo začít na jaře příštího roku. Opozice návrh rozpočtu hlasitě kritizuje, horko bylo například u příspěvku na mobilitu, kde si opozice představuje dvakrát vyšší částku než vláda. „Kdyby jste nás v únoru poslouchali, lidé nemuseli být v takovém hnoji,“ vzkázala vládě poslankyně ANO Jana Pastuchová.

V takovém hnoji jsou lidi. Ve Sněmovně nad rozpočtem ujely nervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

V Poslanecké sněmovně bylo dnes zahájeno projednávání rozpočtu na příští rok, který vláda předložila se schodkem 295 miliard korun. Součástí rozpočtu je pomoc občanům s energetickou krizí na výdajové stránce a třeba daň z mimořádných zisků na stránce příjmové. Právě to kritizuje opozice s tím, že tato daň ještě ani nebyla Sněmovnou schválena.

„Takže tady bude první čtení rozpočtu, kde už se s těmi penězi počítá, ale přitom vůbec nevíme, jestli to není z říše snů pana ministra Stanjury,“ prohlásila Schillerová těsně před jednáním.

Rozpočet jako první hájil před poslanci premiér Petr Fiala. „Rozpočet na příští rok je rozpočet válečný a krizový. Zajistí bezpečnost i nutné investice a občanům zajistí nadstandardní pomoc. Je výsledkem doslova krizového managementu,“ prohlásil ve Sněmovně Fiala.

Navrhovaný schodek rozpočtu 295 miliard korun je podle něj vyšší, než by si přál, slíbená konsolidace je ale prý i nadále v plánech vlády na příští roky. „Tyto plány jsme byli nuceni posunout a odložit kvůli důsledkům války na Ukrajině. Pokud se ale ekonomická rozpočtová situace v průběhu příštího jara bude vyvíjet alespoň trochu uspokojivě, přijdeme s akčním plánem, jak růst výdajů našeho státu razantně a zcela systematicky krotit,“ slíbil premiér.  

Výraznou částkou schodkového rozpočtu je podle ministra financí Stanjury pomoc s cenami energií. „100 miliard bude směřovat na kompenzace za stanovení maximálních cen energií. Zbylá částka pak bude směřovat například na valorizace důchodů, příspěvek na bydlení nebo na odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií,“ uvedl.

Překvapivě ostrou debatu vyvolal příspěvek na mobilitu, který chce vláda zvýšit z 550 korun na 900 korun měsíčně. To ale podle opozice nestačí.

Ještě před rozpočtem Sněmovna schválila novelu, která zvyšuje příspěvek na mobilitu. Vzroste z nynějších 550 korun na 900 korun měsíčně. Aleš Juchelka (ANO) navrhoval, aby příspěvek činil 2000 korun měsíčně, Lucie Šafránková (SPD) navrhovala odstupňované příspěvky 2200 korun, 1650 korun nebo 1100 korun za měsíc.

Na facebooku situaci komentovala poslankyně Jana Pastuchová (ANO), které vadí, že se s opozicí vláda vůbec nebaví. „Dnes mě při projednávání příspěvku na mobilitu tak trochu nadzvedla ze židle výzva Marka Výborného z KDU-ČSL, který řekl, že bychom se měli navzájem poslouchat. Evidentně to platí jen jednosměrně – my jako opozice máme poslouchat kolegy z vládních stran...“ štve Pastuchovou s tím, že návrh ANO na příspěvek na mobilitu ve výši 2000 korun vládu nezajímá.

„Kdybyste nás poslouchali v únoru nebo v březnu, tak naši lidé nemuseli být v takovém hnoji, v jakém jsou,“ má jasno Pastuchová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…