VIDEO Vitásková na mítinku v Ostravě drsně zaútočila na Bakalu a navrhla, co by s ním provedla. Barbie Myslivcová pak předvedla...

10.09.2016 12:15 | Zprávy

REPORTÁŽ „Považuji za nutné se zlu postavit!“ Kandidátka do Senátu a šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková se tvrdě pustila na mítinku do Bakaly, kterému by s největší radostí nechala vyvlastnit majetek. A pokračovala výčtem velmi konkrétních návrhů, jak vyvést moravskoslezský region z bídy. Na mítinku Úsvitu-Národní koalice společně s Blokem proti islamizaci v Ostravě se veřejnosti představila také kandidátka do zastupitelstva blogerka Dominika Myslivcová, která vysvětlila svou náklonnost k růžové barvě a jak už u ní bývá zvykem, pozdravila: „Čauky mňauky!“

VIDEO Vitásková na mítinku v Ostravě drsně zaútočila na Bakalu a navrhla, co by s ním provedla. Barbie Myslivcová pak předvedla...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dominika Myslivcová na kampani v Ostravě

Beatles Collection Band, gerbery – a středem pozornosti růžová blogerka Dominika Myslivcová, která rozdávala dětem a mládeži podpisy a pořizovala selfie. Kampaň do krajských voleb v Moravskoslezském kraji zahájil Úsvit-Národní koalice společně s Blokem proti islamizaci před nákupním centrem Nová Karolina.

Nejdřív se chopila mikrofonu nezávislá kandidátka do Senátu, šéfka ERÚ Alena Vitásková: „Nikdy jsem nebyla v žádné politické straně. To, co se v České republice děje, ale nemůže nechat lhostejným nikoho z nás,“ vysvětlila na začátek důvod své kandidatury. „Příkoří, jehož se nám dostává ze stran politických struktur, nemůžu nechat jen tak. Vyvádění peněz z ostravského regionu je v takovém rozsahu, že není možné, aby se pan Bakala stále usmíval – a vy jste přicházeli o střechu nad hlavou, o práci a senioři dostávali žebračenky. Považuji za nutné se zlu postavit,“ konstatovala. Pak připomněla pokles obyvatel v kraji, odcházení mladší generace, nedostatek pracovních příležitostí. Politikům zavedených stran vyčetla, že nepřipravili region na způsob života po ukončení těžby.

Vitásková by chtěla prosadit zákon o vyvlastnění majetku Bakaly

Zmínila i to, že jako předsedkyně ERÚ se snažila o to, aby ceny energií byly přijatelné pro spotřebitele. „Zastavila jsem další navyšování podpory obnovitelných zdrojů a mohu říci, že se to podařilo. Když hovoříme o celkové částce, je to 700 miliard korun, které měly být hrazeny z veřejných financí, z kapes nás všech. K dnešnímu dni tato podpora činí 45 miliard korun ročně. Stala jsem se nepohodlnou pro ty, kteří z veřejných financí chtějí dál bohatnout na úkor těch, kteří to musí platit,“ zhodnotila Vitásková. Upozornila na to, že kandiduje za Úsvit právě proto, že se jeho členové zajímali o téma energetiky. Pak také zmínila, že hodlá prosadil, aby se finanční prostředky vrátily do Ostravy. A pokračovala ve výčtu toho, co chce v regionu prosadit: „Zákon o vyvlastnění majetku pana Bakaly. Vytunelováním OKD došlo k poškození podnikatelů a živnostníků. Chci, ať jsou odškodněni,“ uvedla rázně Vitásková. Zdůraznila nutnost zaměstnanosti: „Je nutné udělat rázovou vlnu. Prostě přemístíme vybrané instituce z Prahy do Ostravy. Udělala jsem si přehled. Jedná se o tři tisíce pracovních míst,“ sdělila s tím, že návrh zákona vyvěsí na svůj web. Pro místní lidi, bývalé horníky, by podle ní měly být připraveny státní zakázky. 

Poslankyně Havlová: Imigrační vlna je velké neštěstí, snažíme se tomu čelit

Lídr kandidátky v Moravskoslezském kraji, báňský záchranář Pavel Koruna, ve svém projevu zdůraznil:  „Moravskoslezský kraj byl vždy tahounem České republiky. Stát od nás jen bral, bral, bral a nedával do regionu nic. Bohaté firmy jako třeba OKD jsou vytunelované. Pracuji jako báňský záchranář a já i deset tisíc mých kolegů horníků každý měsíc nevíme, jestli dostaneme výplaty nebo ne.“ Pak se vyjádřil k migrační krizi a řeč byla také o důchodech pro horníky.

Ke slovu se dostala také poslankyně Olga Havlová. „Problém je i další, a to jsou byty RPG, je to 14 tisíc bytů, které dostal pan Bakala zadarmo. My jsme měli představu, že bychom mu je znárodnili, ale bohužel naše vedení vlády mu dává prostor na to, aby měl čas to všechno zamést a převést na firmy v zahraničí, o kterých ani nevíme, kdo je vlastní,“ uvedla také Havlová. Ocenila také odvahu kandidátky na senátorku Vitáskové. „Podařilo se, aby ERÚ zůstal nezávislý,“ podotkla. Vyjádřila se k bezpečnostní situaci: „Je to strašná věc, co se děje. Je to migrační krize. Osobně od prvopočátku se zúčastňuji všech demonstrací jak s Blokem proti islámu, tak s Blokem proti islamizaci,“ dodala. Zmínila i to, že často reaguje na otázky, zda se nebojí reakcí. „Já už mám život téměř odžitý, a když se mnou se něco stane, alespoň lidé uvidí, že se nebojíme položit naše životy za to, aby se mladá generace měla lépe a aby jim tady nic nehrozilo. Imigrační vlna je velké neštěstí. Snažíme se tomu čelit. Nevíme, jak dlouho jsme schopní to ustát,“ uvedla Havlová s tím, že všechny strany jsou navenek proti imigraci, ale hlasují pak v Poslanecké sněmovně jinak.

Kandidátka Myslivcová: „Samozřejmě mám k růžové velmi blízko.“

Na zahájení kampaně strany Úsvit-Národní koalice spolu s Blokem proti islamizaci se vedle dalších kandidátů představila i blogerka a youtuberka Dominika Myslivcová, která kandiduje do zastupitelstva ze třetí pozice. A stylově pozdravila: „Čauky mňauky!“ Přišly ji podpořit zejména malé děti a mládež. V rozhovoru s moderátorkou na pódiu pak s ohledem na svůj známý „růžový styl“ reagovala na otázku, co si máme představit pod pojmem „růžová budoucnost". „Růžová barva odjakživa vyjadřuje dobro, takže to bude dobrá budoucnost,“ odpověděla Myslivcová a pak také dodala: „Samozřejmě mám k růžové velmi blízko. Je to má nejoblíbenější barva a vždycky bude.“

Vysvětlila také, jak se dostala ke kandidatuře do krajského zastupitelstva: „Nikdy jsem neměla politické ambice, ale jelikož jsem nedávno navštívila Teplice a natočila video, které vzbudilo docela velký rozruch, tak mě oslovil Miroslav Lidinský,“ popisovala Myslivcová, že s ohledem na jejich podobné názory nabídku přijala. Pak byla řeč o tom, zda by mladá kandidátka neuvažovala také o přípravách na olympijské hry. „Já jsem toho názoru, že se má v životě vyzkoušet všechno. Proč ne?“ reagovala Myslivcová, kterou po celou dobu bedlivě střežila ostraha. V závěru svého vystoupení uvedla krátkou módní přehlídku dětí v růžových šatech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

19:25 Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

Většina komentátorů u nás píše svým fialovským srdíčkem, voliče ale neoblbnete, říká komentátor Petr…