Václav Klaus zažaloval Ministerstvo zdravotnictví

29.07.2021 9:44 | Zprávy

Pokutu 8000 Kč za to, že promlouval bez roušky, exprezident Václav Klaus uhradil. Ale hodlá se s Ministerstvem zdravotnictví soudit, dokonce i za ty, kdo byli podobně perzekvováni. Institut Václava Klause připomíná, že nařízení, za která jsou udíleny pokuty, byla opakovaně zneplatněna soudy na více úrovních. „Ministerstvo zdravotnictví však přesto i nadále jedná v rozporu s principy právního státu, když opatření zrušená (nebo prohlášená za nezákonná) nahrazuje novými, obsahově stejnými, a když na základě soudem zrušených opatření uděluje a vymáhá pokuty,“ stěžuje si.

Václav Klaus zažaloval Ministerstvo zdravotnictví
Foto: screen: Facebook
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Václav Klaus podal 28. července 2021 prostřednictvím svého advokáta Doc. JUDr. Zdeňka Koudelky, Ph.D., Městskému soudu v Praze žalobu proti rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR, kterým mu byla udělena pokuta ve výši 8000 Kč za to, že při svém tříminutovém projevu dne 28. října 2020 u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného Československa před pražským Obecním domem neměl nasazenou roušku.

„Václav Klaus považuje udělení této pokuty za trest za politický akt, nikoli za porušení – navíc sporně vydávaných (viz další části žaloby) – hygienických pravidel Ministerstvem zdravotnictví. Krátký projev ve venkovním prostoru před minimem posluchačů nemohl mít žádné epidemické následky,“ píše se v tiskové zprávě.

Exprezident pokutu ve vyýši 8000 korun uhradil, ale podává žalobu jako vyjádření nesouhlasu s tím, že o ní rozhodly úřady na základě „vlastních sporných vyhlášek“, a chce, aby o míře přípustnosti omezování lidského jednání občanů České republiky rozhodl soudce na základě platných a demokraticky přijatých právních předpisů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To tu před revolucí nebylo.“ Profesor Budil o tom, kdo tu živí nenávist k Rusům. A o Foltýnovi

4:44 „To tu před revolucí nebylo.“ Profesor Budil o tom, kdo tu živí nenávist k Rusům. A o Foltýnovi

Profesor Ivo Budil si myslí, že Češi jsou připravováni na potenciální konflikt s Ruskou federací. „Ř…