Varování z Německa: Nastal černý den pro důležitého spojence Merkelové

14.10.2018 21:58 | Zprávy

V Německé spolkové zemi Bavorsko se v neděli uskutečnily zemské volby do zemského parlamentu. Tyto volby sice vyhrála Křesťansko-sociální unie (CSU), ale vyhrála je s tak hubeným výsledkem, že nemůže být spokojena. Vzhledem k tomu, že jde o sesterskou stranu CDU německé kancléřky Angely Merkelové, dáma v Berlíně zřejmě má důvod k obavám. Její koaliční partner, sociální demokracie, dokonce dosáhla jen jednociferného výsledku.

Varování z Německa: Nastal černý den pro důležitého spojence Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslanectví Německé spolkové republiky v Praze

V nejbohatší německé spolkové zemi našich západních sousedů – v Bavorsku se v neděli konaly volby do zemského parlamentu. Tyto volby sice i tentokrát vyhrála Křesťansko-sociální unie (CSU), ale vyhrála s nejslabším možným výsledkem za posledních takřka 70 let. V minulých desetiletích strana získávala přes 50 procent hlasů a v Bavorsku sestavovala jednobarevné vlády. Teď má CSU přibližně 37 procent. Ukazují to odhady německé veřejnoprávní televize ZDF, které převzal i server deníku Bild.

Skutečnými vítězi voleb jsou Zelení se ziskem takřka 18 procent. Takovýchto úspěchů Zelení v Bavorsku dříve nedosahovali. Spokojená může být i Alternativa pro Německo (AfD), která se do bavorského parlamentu dostala vůbec poprvé se ziskem lehce přes deset procent hlasů. Sociální demokracie v Bavorsku získala jen něco málo přes devět procent. Krajně levicová Die Linke obdržela procenta jen tři, což v žádném případě nelze označit za úspěch. Zdá se, že voliče levice přetáhli v nemalé míře Zelení a AfD.

Oslabení CSU podle všeho nepotěší německou kancléřku Angelu Merkelovou ze sesterské CDU. Radost jí pravděpodobně nedělá ani výsledek sociální demokracie, která je jejím koaličním partnerem. Takto hubené výsledky mohou v obou stranách vyvolat napětí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To tu ještě nebylo. Trump zpátky tam, kde málem přišel o život. S významnou návštěvou

9:25 To tu ještě nebylo. Trump zpátky tam, kde málem přišel o život. S významnou návštěvou

„Celý svět nás respektoval, a teď se nám smějí,“ řekl Donald Trump na shromáždění v Butleru, symboli…