Ve 21 letech dát každému 100 tisíc. Nápad mládeže SOCDEM. Michal Hašek v úžasu

23.08.2024 14:38 | Monitoring

Veřejnost se mohla seznámit s Lukášm Ulrychem, lídrem Mladých sociálních demokratů. V rozhovoru pro DVTV se rozhovořil o nové programové iniciativě omladiny z Lidového domu. Podle ní by měl v rámci podpory mladé generace každý v 21 letech dostatat od státu sto tisíc korun a bylo by na něm, jak by s penězi naložil. Někdejší první místopředseda této strany Michal Hašek jej za to ironicky nazval raketovým inženýrem z Lidového domu a jeho vystoupení šarádou.

Ve 21 letech dát každému 100 tisíc. Nápad mládeže SOCDEM. Michal Hašek v úžasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

To už je čiré zoufalství! Bývalý místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek, který nyní vede jihomoravskou krajskou organizaci strany Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřicha Rajchla, se vysmívá snahám sociální demokracie (SOCDEM) spojit levici. Reagoval tak na skutečnost, že předseda sociální demokracie Michal Šmarda na příští středu zve do stranického sídla v Lidovém domě zástupce levicových stran a subjektů v Česku včetně šéfky KSČM a koalice STAČILO! Kateřiny Konečné.

V Lidovém domě chce Šmarda se zástupci levicových stran jednat o možné budoucí spolupráci. „Cílem setkání je zvážit možnost společného postupu a koordinace našich aktivit v příštích měsících,“ uvedl Šmarda do pozvánky.

Michal Hašek kroky současného šéfa sociální demokracie odsuzuje a nevidí příliš šancí na záchranu této strany. Šmarda na svém facebooku před setkáním v Lidovém domě se totiž předem vyjádřil, že spojení SOCDEM a KSČM odmítá, byť pozval její zástupce. „Omlouvám se, toto už je čiré zoufalství. Takhle se politika snad nedělá ani v Novém Městě na Moravě. Pozvat někoho do Lidového domu k debatě opozice a zároveň dopředu psát s tím ne, s tím ne… to chce fakt ‚fištróna‘,“ nevycházel bývalý člen ČSSD Michal Hašek z údivu.

„Kluci a holky ze současného Liďáku podporovaní ‚hradním‘ a ‚pětikoaličním‘ sponzorem Bártou dělají politiku asi jako když pejsek s kočičkou pana Čapka vařili dort. Systém pokus – omyl. Ve Strakovce si jistě mnou ruce, protože nemehla z Hybernské devalvují myšlenku spolupráce opozice rychlostí 5G. Možná by stačilo jen zapojit mozek a vyjít třeba z toho, že nic nemůže být pro lidi a republiku horšího než pokračování pětikoaliční tragédie i po roce 2025,“ pokračoval Michal Hašek v hodnocení politiky SOCDEM.

„Aby se tomu zabránilo, musejí předsudky, poměřování eg a staré bolístky stranou. Pokud tohoto nebudou v Lidovém domě i jinde schopni, mohou si tak maximálně na rozloučenou zazpívat kdysi známý popěvek televizních estrád – s naší partou rozehranou na shledanou. Jen místo na shledanou bude trefnější sbohem,“ zdůraznil Hašek.

Spojení sociální demokracie a komunistů odmítl Šmarda přesně těmito slovy: „Sociální demokracie se nespojuje s komunisty. Nikdo neotáčí a tenhle článek je fake news,“ reagoval zřejmě na článek iDNES.cz, který informoval, koho pozval Šmarda k jednání v Lidovém domě.

„Jasně jsem opakovaně odmítl spojování sociálních demokratů s komunisty. Je to pro mě naprosto nepřijatelné. Nic takového nikdy nenavrhl a nepodpořil ani žádný člen vedení Sociální demokracie. Na příští týden jsem pozval celou řadu politických představitelů a zástupců dalších organizací na neformální setkání. Cílem schůzky má být diskuse o tom, jak získat v příštích měsících pozornost pro levicovou a sociálně odpovědnou politiku, která dnes v Poslanecké sněmovně nemá zastání.

Na schůzku jsou pozváni lidé a subjekty nesporně velmi různých názorů, jejichž společná kandidatura ve volbách do sněmovny je prakticky nemožná. Přesto má smysl, aby spolu mluvili, věděli o svých aktivitách a hledali způsoby, jak se například zastat zaměstnanců proti chystaným změnám v zákoníku práce a podobně.

Záleží mi na tom, aby spolu lidé mluvili. To neznamená, že se vzdáme svých hodnot a zásad. Takže ještě jednou: Odmítám se spojovat s komunisty a nacionalisty. To prostě platí a platit bude!“ zopakoval Šmarda závěrem.

Předsedkyně KSČM a šéfka STAČILO! Konečná iDNES.cz potvrdila, že od šéfa SOCDEM pozvání obdržela a jsou připraveni přijít. „Ano, pozvánku jsem dostala a schůzky se naši zástupci budou účastnit. Ostatně já jsem v otevřeném dopise delegátům sjezdu SOCDEM vyzvala ke spolupráci na levici už v červnu 2023, tak uvidíme, jak se SOCDEM posunula,“ uvedla v textové zprávě.

Šmarda také opakovaně říká, že budoucnost SOCDEM jsou mladí. Šéf Mladých sociálních demokratů Lukáš Ulrych v rozhovoru pro DVTV hovořil například o tom, že každému v 21 letech chce strana dát 100 tisíc, dělat si s nimi prý pak mohou, co chtějí.

To Michal Hašek považuje za další neuvěřitelnou perličku. „Šaráda pokračuje. Další důkaz myšlenkového komatu ‚raketových inženýrů‘ ze současného Lidového domu. Pokud chtějí rozdávat z vlastního, až rozprodají poslední sociálně-demokratické nemovitosti, tak potom komentář změním. Pokud však mluví o penězích daňových poplatníků, tak je napřed musí někdo vydělat. Úplně jiná káva, než ‚dáme jim 100 000, ať si s nimi dělají, co chtějí‘, by byla například státní novomanželská půjčka vázaná na pořízení vlastního bydlení. Ale to už navrhnou a prosadí jiní,“ dodal Hašek.

Z takového rozdávání z peněz daňových poplatníků se ostatně divila i sama veřejnost. „Pojďme mladé motivovat k aktivnímu podnikání tím, že jim řekneme a v praxi ukážeme, že pokud uspějí, tak jim mladí sociální demokraté vezmou těžce vydělané peníze a rozdají je těm, co ještě ani nehnuli prstem, protože tím vytvoří lepší kapitalismus. Protože je to brilantní myšlenka, pro ten lepší kapitalismus existuje samostatné slovo, socialismus jak prase,“ uvedl diskutér platformy X v reakci na vyjádření Lukáše Ulrycha.

„Nejhorší je, že na tenhle komunismus někdo slyší,“ děsil se další komentující.

 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

SOCDEM, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 23.08.2024 15:25:57
v průzkumu 2,5%. Komunisté 5,1%. Šmardo to Vy jste přivedl svoji stranu tam kde jste a nejste v pozici, kdy si můžete vybírat!!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

22:05 Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

Německo bude od poloviny září kontrolovat vnější hranice po celé své délce kvůli nelegální migraci a…