Velká zásilka zbraní z USA na Ukrajinu. Lodě a letadla na východě Evropy. NATO chce zastrašit Rusko

25.01.2022 18:28 | Zprávy

V prosinci schválily Spojené státy americké vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 200 milionů dolarů. Dnes odpoledne tak do Kyjeva zamířila další zásilka zbraní, munice a vojenského materiálu. Píše to server Novinky.cz.

Velká zásilka zbraní z USA na Ukrajinu. Lodě a letadla na východě Evropy. NATO chce zastrašit Rusko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Socha Matka Vlast v Kyjevě

Ukrajinské hlavní město v minulých dnech navštívil americký šéf diplomacie Antony Blinken, který následně mimo jiné uvedl, že Rusko může na Ukrajinu v brzké době zaútočit. Přesto dodal, že vnímá, že ruská hlava státu Vladimir Putin bude spory kolem země řešit mírovou a diplomatickou cestou. 

V současné době jsou však u hranic s Ukrajinou a rovněž v Bělorusku desetisíce ruských vojáků. Rusko jakýkoliv útok však popírá, jen požaduje po Severoatlantické alianci, aby se zavázala, že nepřijme Ukrajinu do NATO. 

Kromě americké pomoci byly vyslány do oblasti další lodě a letadla k posílení obrany východní Evropy – a to ze strany NATO. Cílem je „posílit odstrašující přítomnost“ v oblasti Baltského moře. Své vojáky a vybavení už podle bruselské alianční centrály nabídlo několik členských států.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…