Více hlasů, méně poslanců. Nigel Farage není spokojen

06.07.2024 18:10 | Monitoring

Volby ve Velké Británii mají své vítěze. A poražené. Strana Nigela Farage Reform UK se dostala do Dolní sněmovny. Ale získala pouze pět poslanců z 650. Vliv tedy bude mít minimální. Farage na síti X poukázal na nespravedlnost voleb ve Velké Británii. Jeho Reform UK získala ve volbách 4 miliony hlasů, získala pět křesel. Strana Liberálních demokratů získala 3 a půl milionů hlasů, do Dolní sněmovny ale usedne 72 jejích poslanců. Nigel Farage to okomentoval stručně: „Systém je rozbitý.“

Více hlasů, méně poslanců. Nigel Farage není spokojen
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý britský europoslanec Nigel Farage

Nigel Farage přitom před volbami platil za černého koně protestních hlasů. Očekávalo se, že by mohl být váhou mezi labouristy a konzervativci. Proti jeho kandidatuře probíhaly protesty, lidé po něm i házeli vejce. Naplnil média a postaral se o několik vrásek politických analytiků, kteří mu věštili zářivé výsledky.

A Farage před volbami pojmenovával problémy Velké Británie velmi sugestivně. „Naše země má tolik potenciálu, ale jak labouristé, tak konzervativci za posledních 30 let porušovali slib za slibem,“ píše se v předvolební kampani strany Reform UK.

A vypočítával jednotlivé problémy Anglie. „Jste na tom hůře, jak finančně, tak kulturně. Mzdy stagnují, máme bytovou krizi, naši mladí lidé se snaží dostat na žebříček nemovitostí, máme rostoucí kriminalitu, účty za energie jsou jedny z nejvyšších v Evropě, legální i nelegální přistěhovalectví je rekordní úrovně a probuzení ideologie postihlo naše veřejné instituce a školy,“ vypočítával Farage.

Takovými tématy chtěl mobilizovat voliče, aby to hodili jeho straně. Nakonec získal čtyři miliony hlasů. Ale pouze pět poslanců v Dolní sněmovně. Na druhou stranu strana Liberálních demokratů získala tři a půl milionu hlasů a za ně závratných 72 mandátů v Dolní sněmovně. Nigel Farage to komentoval stručně. „Systém je rozbitý," napsal na X (dříve Twitter).

Došlo k podvodu? Vyštípal „systém“ Farageovu „antisystémovou“ stranu? Není tomu tak. Britský volební systém se podstatně liší od toho českého. Platí tam, že vítěz bere vše, ostatní nedostanou nic.

Při všeobecných volbách do Dolní sněmovny totiž volí celá země. A ta je rozdělena do jednotlivých regionů. Něco jako v České republice kraje nebo okresy. A každý region může zastupovat pouze jeden zástupce. Strana tam může sice celkově získat více hlasů, ale v jednotlivých regionech prohrát s jinými stranami. A to přesně se stalo straně Reform UK Nigela Farage. Politici ostatních stran je přečíslili.

„Podle systému první minulosti se poslancem stává kandidát, který získá nejvíce hlasů v jakémkoli daném volebním obvodu. Potřebují jednoduše porazit všechny ostatní kandidáty, aby vyšli jako vítězové; nepotřebují získat většinu všech odevzdaných hlasů ve své oblasti. Poražení kandidáti nedostanou nic,“ píše o volebním systému Velké Británie BBC. Z toho jde vyčíst, že volby ve Velké Británii vzdáleně připomínají české volby do Senátu. Jen s tím rozdílem, že ve Velké Británii neprobíhá druhé kolo, ale už při prvním kole bere vítěz vše.

Nigelu Farageovi k získání pěti mandátů pogratuloval i kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. „Gratuluji Nigelovi k velkému vítězství. Nigel je muž, který skutečně miluje svou zemi,“ napsal Donald Trump.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

10:10 Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

Ukrajinská armáda má problém. Nedostává se jí mužů. Z náborových cílů se daří plnit jen zlomek. Někt…