Vítězství Le Penové se nekoná. Levice ovládla volby

07.07.2024 20:30 | Zprávy

Nejvíce křesel ve druhém kole francouzských předčasných parlamentních voleb by podle předběžných průzkumů francouzských agentur a médií měla získat levicová koalice Nová lidová fronta. Mezi Národním sdružením (RN) Marine Le Penové, které zvítězilo v prvním kole, a vládní koalicí Společně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona probíhá těsný boj o druhý nejvyšší počet křesel. První průzkumy tak naznačují, že v Národním shromáždění nezíská ani jedna ze stran absolutní většinu. Levicový lídr Jean-Luc Mélenchon již Macrona vyzval, aby levicovou koalici Nová lidová fronta pověřil sestavením vlády.

Vítězství Le Penové se nekoná. Levice ovládla volby
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Francouzská levicová koalice Nová lidová fronta podle předběžných průzkumů, o nichž informovala agentura Reuters, ve druhém kole hlasování parlamentních voleb získala nejvíce křesel.

Podle odhadu IFOP pro televizní stanici TF1 by Nová lidová fronta mohla ve druhém kole hlasování získat 180 až 215 křesel v parlamentu, zatímco průzkum agentury Ipsos pro France TV předpovídal levicovému bloku 172 až 215 křesel. Průzkum Opinionway pro C News TV uvedl, že Nová lidová fronta by mohla získat 180 až 210 křesel, zatímco průzkum Elabe pro BFM TV jí předpovídal rozmezí 175 až 205 křesel.

Blok prezidenta Emmanuela Macrona byl podle těchto průzkumů mohl skončit v boji o druhé místo s těsným náskokem před RN Marine Le Penové. Prezidentský tábor pod hlavičkou Společně by získal dle Le Monde 150 až 170 křesel. Národní sdružení (RN) a její spojenci (frakce strany Republikánů ) by získali 132 až 152 křesel. Samostatná strana Republikánů by získala dle predikce 57 až 67 křesel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…