Vláda není schopna řešit energetickou krizi, uhodil Babiš

06.03.2022 17:47

Expremiér Andrej Babiš (ANO) apeluje na současnou vládu Petra Fialy (ODS), že musí okamžitě kompenzovat lidem peníze, které získala navíc kvůli dražším energiím a inflaci. Fialův kabinet však podle něj nechce.

Vláda není schopna řešit energetickou krizi, uhodil Babiš
Foto: screen: FCB
Popisek: Andrej Babiš (ANO) odpovídá svým divákům

„Tato vláda musí okamžitě kompenzovat lidem peníze, které získala navíc díky dražším energiím a inflaci. Nechce. Nechce kompenzovat vysoké ceny energií, i když to dělá většina států EU. Není schopná řešit energetickou krizi,“ napsal Babiš na svém facebookovém profilu a sesumarizoval čtyři kroky, které vláda musí okamžitě udělat.

„Začněte nakupovat plyn prostřednictvím státních hmotných rezerv do zásobníků RWE, které si můžete pronajmout. Zásoby na měsíc jsou málo. V nouzovém stavu to můžete udělat hned. Neukončujte letos těžbu v OKD, které je ziskové a bude mít koncem roku 4,5 miliardy korun na účtu. Prodlužte ji do roku 2025. Vytěžíte dodatečných šest milionů tun. Zajistíte uhlí i práci pro lidi. Škrtněte v programovém prohlášení vlády konec uhlí v roce 2033. Už i zelený německý ministr připouští v energetice návrat k jádru a uhlí. Důrazně žádejte Evropskou radu a Evropskou komisi, aby okamžitě změnily směrnici MiFID, kterou zneužívají spekulanti s emisními povolenkami. Právě oni prodražují elektřinu až o 25 %!“ vyjmenoval Babiš. 

„Přestaňte čekat na signály a začněte už konečně dělat něco pro lidi,“ poukázal expremiér. 

Hnutí ANO se snaží přimět vládu k opatřením dlouhodobě. V současné době hovoří o tom, že je nutné nyní pomáhat nejen ukrajinským uprchlíkům, ale i našim občanům. Dnes se například na Twitteru rozhorlil i poslanec ANO Radek Vondráček.

„Byl jsem na benzince a je to síla. Víte někdo, co dělá vláda? Já ne. Okolní státy občanům nějak pomáhají. U nás ticho. Hlavně že máme zároveň rozp. provizorium a nouz. stav. Daně tvoří u ceny PHM cca 53 %. Lidé chudnou a stát bohatne. Opatření musí být rychlá, a proto plošná!“ napsal na sociální síti.

Byl jsem na benzince a je to síla. Víte někdo, co dělá vláda? Já ne. Okolní státy občanům nějak pomáhají. U nás ticho. Hlavně, že máme zároveň rozp. provizorium a nouz. stav. Daně tvoří u ceny PHM cca 53 %. Lidé chudnou a stát bohatne. Opatření musí být rychlá a proto plošná! pic.twitter.com/DEBimYtQss

— Radek Vondráček (@vondraczech) March 6, 2022

„Prosím vládu, ať už opravdu dá tu svoji ješitnost stranou. Cena elektřiny vyskočila za týden ze 127 na 366 eur za MWh a plyn z 95 na 168 eur za MWh. Pojďme oprášit náš návrh na 0 % DPH u energií a odpuštění poplatku OZ. Rychle bychom snížili spotřebitelům ceny o desítky procent,“  psala v minulých dnech obdobný status i poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Prosím vládu, ať už opravdu dá tu svoji ješitnost stranou. Cena elektřiny vyskočila za týden ze 127 na 366 euro za MWh a plyn z 95 na 168 euro za MWh. Pojďme oprášit náš návrh na 0% DPH u energií a odpuštění poplatku OZ. Rychle bychom snížili spotřebitelům ceny o desítky procent.

— Jana Mračková Vildumetzová (@JVildumetzova) March 4, 2022

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…