Vláda poslala do dopravy další čtyři miliardy

21.09.2011 19:47 | Zprávy

Vláda na svém večerním zasedání schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) s výdaji 41 miliard korun, tedy s navýšením o čtyři miliardy nad rozpočtový rámec. Vyhověla tak alespoň částečně ministrům za Věci veřejné, kteří navýšením rozpočtu resortu dopravy podmiňovali své hlasování o rozpočtu.

Vláda poslala do dopravy další čtyři miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Bylo to maximum toho, co bylo možné vyjednat. SFDI nicméně nadále potřebuje 8,8 miliardy korun, aby nebyly vraceny finanční prostředky EU. Budeme se tak snažit najít úspory i na ministerstvo dopravy," uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Čtyři miliardy získá fond z výdajů na obsluhu státního dluhu a rezervy kofinancování projektů z fondů EU. "Ta mírná čtyřmiliardová rekonstrukce rozpočtu je možná díky stoupající důvěře ČR na finančních trzích. Pokud se vláda rozhodla, že veškerou rezervu na kofinancování vloží do SFDI, pak je to v pořádku a je to právo vlády," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministr Dobeš trvale argumentuje, že bez posílení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o devět miliard bude muset ČR v příštích letech vrátit EU 36 miliard korun. Stát by podle něj totiž peníze nevyčerpal, protože by z rozpočtu nedal dostatek peněz na spolufinancování projektů placených z fondů EU.

Čtěte:

Dobešové možná nepodpoří rozpočet. Když nedostanou víc peněz

Pavel Dobeš: Kalouskův rozpočet není veselé čtení

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…