Vládní zmocněnkyně na Pride naplno: Změny ještě rychleji. Školy, trestní právo. Brání tomu „podivné skupiny“

10.08.2024 5:17 | Reportáž

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková na čtvereční debatě o současném stavu a budoucnosti práv LGBTQ+ lidí na festivalu sexuálních menšin Prague Pride nastínila, že vláda se chystá více potírat nárůst „násilných tendenci a předsudečných postojů vůči nejrůznějším menšinám“ a ujasňovat se má, jak se mají do tohoto úkolu zapojit školy, policie, neziskovky či soudy. „Velmi potřebná“ je dle ní také úprava trestního zákoníku k ochraně LGBTIQ+ a uzákonění „manželství pro všechny“. Ale tím to dle ní nekončí. Zmínila, s čím by se v budoucnu mohly potkávat všechny děti a studenti od mateřských přes základní, střední až po vysoké školy.

Vládní zmocněnkyně na Pride naplno: Změny ještě rychleji. Školy, trestní právo. Brání tomu „podivné skupiny“
Foto: Radek Kotas
Popisek: Na debatě festivalu Prague Pride hovořila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková

Diskuse konaná v prostorách Francouzského institutu v Praze – který se během konání Prague Pride přeměnil za přispění Nadace Rosy Luxemburgové (Rosa Luxemburg Stiftung) napojené na německou stranu Die Linke na „Pride house“ – započala zhodnocením situace LGBTQ+ lidí a upozorněním na problémy, kterým dle diskutérů sexuální minority u nás i v dalších státech Visegrádské čtyřky čelí.

„V Česku, po dlouhých 18 letech od přijetí zákona o registrovaném partnerství, došlo místo manželství k uzákonění pouhého partnerství. Na Slovensku, ani ne dva roky po teroristickém útoku na podnik Tepláreň, se k moci dostala Ficova vláda, což způsobilo ještě větší tlak na místní queer komunity. V sousedním Polsku po dlouhých letech vlády strany Právo a spravedlnost nastává nesnadná, avšak velmi očekávaná změna. Maďarský Fidesz po letech omezování práv a svobod zejména trans a nebinárních lidí možná naráží na své limity,“ uvedl situaci, v níž se dle pořadatelů lidé hlásící se k sexuálním menšinám nacházejí, již samotný program akce.

A právě na tento popis navázal výzkumník Michal Pitoňák, jenž se na Univerzitě Karlově začal zabývat tzv. „geografií sexualit“ a zkoumá například „dopady menšinového stresu na neheterosexuální lidi“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 10.08.2024 6:15:59
jsem zjistila , že tato velemoudrá paní Šimáčková Laurenčíková, bojovnice za to , aby se malým dětem ničilo dětství nějakou divnou výukou , tak tato paní převzala funkci po paní Válkové . Šimáčková je bývalá členka Strany zelených. Ve které straně je nyní jsem nezjistila . Podle Wiki má dvě děti. Mohla by tato paní národu sdělit jakým způsobem je vychovávala , k jaké skupině se tyto děti hlásí, co dělají a.další informace ? Proč? Jestli toto žena chce zasahovat do životů rodin a hlavně dětí , pak by měla odkrýt karty a něco sdělit o její rodině . Neznám ji a proto je pro mne nedůvěryhodná . To že někde vypráví své názory a chce vnucovat požadavky neznamená , že s tím bude souhlasit většina rodičů . .

|  25 |  0

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Jan Bartošek bezpečnostní konferenci…