Vlk se nažral a koza zůstala celá. Okolnosti zrušení 168 hodin ČT

26.07.2024 7:08 | Komentář

„Jednostranného magazínu 168 hodin žádná škoda není. Je vždy špatně, když se monopolu ve veřejné televizi zmocní jedna názorová partička,“ komentuje oznámený konec dlouhá léta vysílaného pořadu mediální analytik Petr Štěpánek. „Problémy s tímto pořadem jsou mnohem staršího data než aktuální masturbační přestřelka mezi moderátorkou 168 hodin Norou Fridrichovou a jejím bývalým nadřízeným Markem Wollnerem,“ upozorňuje člen Rady ČT Pavel Matocha. „Je to jen laciné líbivé gesto, jak aspoň trochu umlčet nás, kritiky České televize,“ domnívá se mediální expertka Alena Maršálková.

Vlk se nažral a koza zůstala celá. Okolnosti zrušení 168 hodin ČT
Foto: Repro ČT24
Popisek: Reportáž 168 hodin o migraci

Předlouhých 18 let se mohli diváci České televize spolehnout, že k nim neděli co neděli večer zavítá publicistický pořad 168 hodin s moderátorkou Norou Fridrichovou. To už ale po letošních prázdninách platit nebude. Generální ředitel ČT Jan Souček se totiž s vedením zpravodajství a programu dohodl na tom, že pořad 168 hodin končí. „K finálnímu rozhodnutí ukončit výrobu pořadu 168 hodin přispělo i dění z posledních dnů, které se pořadu, bohužel, také týká, a které nepoškozuje jen pořad samotný, ale nestaví do dobrého světla ani Českou televizi,“ vysvětlil Jan Souček, co bylo poslední kapkou, po níž už nebylo myslitelné pořad dále vysílat.

Nepochybně měl na mysli slovní přestřelky mezi bývalým moderátorem pořadu Reportéři ČT Markem Wollnerem a právě Norou Fridrichovou, jimiž se v posledních dnech bavila bulvární média. Česká televize v oficiálním zdůvodnění rovněž konstatovala, že pořad 168 hodin se v průběhu let formou zpracování i obsahem odchýlil od původního formátu zpravodajsko-publicistického pořadu, který na hlavním programu ČT 1 mapuje dění v uplynulém týdnu. Tím připomíná, že pořad se potýkal i s kritikou Rady ČT, která v posledním období opakovaně konstatovala porušování Kodexu ČT. „Přípravu pořadu 168 hodin provázely i stále častější vnitroredakční spory o obsah a zpracování reportáží,“ doplnil Petr Mrzena, ředitel zpravodajství a publicistiky.

Když veřejnou televizi ovládne jedna názorová partička

Pikantně v té souvislosti vyznívá informace, že v České televizi zůstávají nadále nejen reportéři redakce, ale i moderátorka a dramaturgyně pořadu Nora Fridrichová, která za „děním z posledních dnů, které se pořadu týká a které nepoškozuje jen pořad samotný, ale nestaví do dobrého světla ani Českou televizi“ svou veřejnou komunikací s Markem Wollnerem stála. „Vedení televize věří, že v České televizi nadále tvůrci 168 hodin zůstanou, chce využít jejich dlouholetých zkušeností. Moderátorka Nora Fridrichová dostane nabídku podílet se na nových publicistických formátech,“ dodal generální ředitel Jan Souček. Podle Michala Kubala, šéfredaktora zpravodajství a publicistiky, se už delší dobu pracuje na vývoji nových formátů, které doplní dosavadní nabídku publicistických pořadů ve vysílání ČT. A při jejich přípravě se počítá i s podílem tvůrců dosud zapojených do výroby jiných publicistických relací včetně 168 hodin.

Podle oslovených odborníků spjatých s médii to vypadá, že pořad 168 hodin na obrazovkách veřejnoprávního média jim příliš chybět nebude. „Jednostranného magazínu 168 hodin žádná škoda není. Jediné, co v něm za něco stálo, byla rubrika Miroslava Koreckého Malostranské korekce. Je to vždy špatně, když se monopolu ve veřejné televizi zmocní jedna názorová partička, přičemž je jedno, zda v jejím čele aktuálně stojí Nora Fridrichová, Václav Moravec či kdokoli jiný. Musím opakovat snad už posté: Problém České televize není to, co vysílá, ale co všechno nevysílá. Za peníze všech obsluhuje jen někoho,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek, který byl po dvě funkční období členem a místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Problémy staršího data než aktuální masturbační přestřelka

„Rozhodnutí o zrušení jakéhokoli pořadu náleží výhradně vedení České televize. Nicméně když se mě ptáte na můj názor na rozhodnutí ukončit vysílání 168 hodin, připomněl bych, že problémy s tímto pořadem jsou mnohem staršího data než aktuální masturbační přestřelka mezi moderátorkou 168 hodin Norou Fridrichovou a jejím bývalým nadřízeným Markem Wollnerem. Rada České televize opakovaně konstatovala, že reportáže v pořadu 168 hodin porušily Kodex ČT,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Pavel Matocha, člen Rady ČT a v letech 2020 až 2022 její předseda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.. ČT je probruselská, proukrajinská goebbels televize a jako takovou ji platit nechci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 26.07.2024 7:34:36

|  10 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…