Volby hned za českými hranicemi. Rozhodnou i o přístupu k migrantům

20.08.2024 15:55 | Zprávy

Sasko čekají zanedlouho volby do zdejšího parlamentu. Jedním z důležitých témat politických debat je již pět let migrace, imigranti a žadatelé o azyl. Mluví o nich prakticky všechny politické strany, ale každá trochu jinak. Jakým způsobem o žadatelích mluví Alternativa pro Německo (AfD), nebo sociální demokraté, může být důležité i pro Česko, protože Sasko sousedí s naším Ústeckým a Libereckým krajem. Téma analyzoval například veřejnoprávní MDR.

Volby hned za českými hranicemi. Rozhodnou i o přístupu k migrantům
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Německou spolkovou zemi Sasko čekají zanedlouho zemské volby. Od roku 2019, kdy proběhly předchozí volby do lokálního parlamentu, patří k ústředním tématům politických hovorů migrace. Veřejnoprávní MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) si posvítil na to, kolik pozornosti věnují migraci jednotlivé politické strany.

Rozhlas analyzoval všechny projevy poslanců saského zemského parlamentu od roku 2019, ve kterých figurovala slova jako „migrant“, „historie migrace“, „imigrace“, „kvalifikovaná imigrace“, „žadatelé o azyl“, „uprchlíci“, „domov pro uprchlíky“ nebo se vyskytuje slovo „cizí“.

Politici AfD taková slova použili asi 1300krát, poslanci CDU, s největším počtem členů poslaneckého klubu, mají 709 zmínek a Die Linke 598. U sociálních demokratů (SPD) ze Saska našel rozhlas 441 takových zmínek a u Zelených šlo o 432 zmínek.

Data MDR ukazují, jaké termíny strany nejčastěji používají v kombinaci se slovy jako „migrace“, „imigrace“, „uprchlíci“, „cizinec“ nebo „azyl“. V projevech poslanců CDU se v této souvislosti například poměrně často používají slova „potřeba kvalifikovaných pracovníků“ a „pořádek“. Poslanci za SPD, Zelení a Levice často mluví o „lidech“, kteří jsou vystaveni „nepřátelství“ a proti nimž se „vzbuzují obavy“.

AfD na druhé straně podle rozhlasu často spojuje migraci s odmítáním a zátěží pro sociální stát.

Literární vědec Heinrich Detering nazývá toto schéma My proti nim. „To je rozdíl mezi námi tady a jimi tam“. Vše ostatní vyplývá z tohoto základního vymezení: „My jsme tady ti dobří, ti praví, kteří tu vždy byli, kteří mají právo se agresivně bránit. Ti ostatní jsou zásadně hrozbou,“ vysvětlil vědec.

Podle informací magazínu Der Spiegel v poslední době roste počet běženců, kteří přicházejí z Řecka.

„V první polovině roku 2024 zaregistrovala spolková policie v Německu téměř 7000 uprchlíků, kteří již byli jako uprchlíci uznáni v Řecku. Vyplývá to z důvěrné situační zprávy německých bezpečnostních orgánů, kterou SPIEGEL obdržel. Téměř 90 procent případů tvoří afghánští občané. Důvodem nárůstu je podle analýzy především zvýšený počet kladných rozhodnutí o azylu v Řecku na konci roku 2023. Kromě řeckého povolení k pobytu dostávají uznaní uprchlíci také doklad, se kterým mohou krátkodobě cestovat v rámci EU. Mnoho Afghánců jej využívá k odletu do Německa, podání druhé žádosti o azyl a setrvání v zemi až do případné repatriace,“ uvedl k tématu server.

Politický komentátor Die Welt Marcel Leubecher upozornil, že stále více běženců přichází do Německa ze španělských Kanárských ostrovů.

„Stále více nelegálních vstupů do Evropské unie se uskutečňuje přes obzvláště nebezpečnou cestu z Kanárských ostrovů,“ napsal Die Welt. „Německo bylo zdaleka hlavním cílem už téměř třináct let,“ poznamenal Marcel Leubecher.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Jan Bartošek bezpečnostní konferenci…