Volby v Sasku: Jak AfD v noci ztratila klíčového poslance

02.09.2024 12:50 | Monitoring

Německý volební systém je složitý, a proto je spravedlivý. Pod tímto heslem funguje organizace, která v noci zpochybnila přepočet volebního výsledku AfD v Sasku. Volební úřad posléze výsledky změnil, a AfD společně s CDU kvůli tomu přišly o jednoho poslance ve prospěch Zelených a sociálních demokratů. Alternativa kvůli tomu nebude mít v zemském sněmu blokační menšinu k návrhům, které se schvalují kvalifikovanou šedesátiprocentní většinou.

Volby v Sasku: Jak AfD v noci ztratila klíčového poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Drážďany, hlavní město Saska, jsou dlouhodobě centrem pravicových protestů

Jedno křeslo odebrané a německá pravicově konzervativní strana Alternativa pro Německo (AfD) v Sasku ztratila blokační menšinu. Křeslo ztratila i vítězná CDU. Na druhou stranu po jednom křeslu navíc získali Zelení a SPD kancléře Olafa Scholze. Na vině je údajně softwarová chyba, která AfD v neděli přisoudila o křeslo víc.

Zemské volební orgány v Sasku oznámily, že do předběžných výsledků v neděli se vloudila softwarová chyba, která straně AfD přisoudila 41 křesel v zemském sněmu. 41 křesel by straně AfD stačilo k tomu, aby mohla uplatňovat takzvanou blokační menšinu. Nyní má AfD 40 křesel a ztrácí tak možnost blokace.

Blokační menšina se dá využít kupříkladu při jmenování nových ústavních soudců, jmenování předsedů státních kontrolních soudů, když by došlo ke změnám ústavy státu nebo když by byl rozpuštěn zemský sněm.

Na nesrovnalost ještě v noci upozornil web Wahlrecht.de, který se věnuje volebnímu procesu v Německu. Web, kde je aktivním členem Wilko Zicht, někdejší politik Zelených v Brémách (z volené funkce musel odstoupit po drogovém skandálu).

Zicht už od devadesátých let několikrát zpochybnil výsledek voleb (včetně žalob před soudem) a rovněž web Wahlrecht.de kromě poskytování praktických informací několikrát čelil podezření, že se snaží volební výsledky ovlivňovat.

„Asi nikde není volební zákon tak složitý jako v Německu, a proto je tak spravedlivý,“ píší na svých webovkách, které založili ještě v minulém století jako aktivistický studentský projekt.

„Při výpočtu podle metody přidělování mandátů podle Sainte-Laguë, která byla poprvé použita v zemských volbách v neděli v Sasku, wahlrecht.de uvedl, že přišel s jiným rozdělením mandátů,“ napsal server veřejnoprávní ZDF.

Volební metoda podle Sainte-Laguë byla v Sasku zavedena před letošními volbami. Využívá ji i Spolkový sněm a několik dalších zemských parlamentů. Vyznačuje se tím, že je například ve srovnání s nejrozšířenější metodou D´Hontovou výhodnější pro menší strany.

CDU má nyní v novém zemském parlamentu 41 křesel a AfD 40. To znamená, že AfD již nemá tzv. blokační menšinu. To by mohlo být například použito k blokování zákonů v zemském parlamentu, které vyžadují dvoutřetinovou většinu.

„Jsme dost silní, abychom udělali to, co jsme voličům slíbili: Vyšetřovací výbory, které chce AfD zřídit,“ řekl na tiskové konferenci Jörg Urban, předseda saské AfD. Urban zmínil především již naplánovaný výbor, který se bude zabývat covidovým obdobím a rozkrývat nesrovnalosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak softwarová chybička se vloudila??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 02.09.2024 13:31:32
Chybičky se vloudily už v americkém systému Dominion, kde vyhrál křivák Joe nad Donaldem. No a kolik chybiček se vloudí u korespondenční volby u nás, o tom můžeme jen spekulovat.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Pohroma v centru Jeseníku. Voda bere vše

13:14 Pohroma v centru Jeseníku. Voda bere vše

V Jeseníkách a v okolních oblastech panuje extrémní povodňové ohrožení kvůli intenzivním srážkám, kt…