Vstup do eurozóny není pro Česko na pořadu dne

18.09.2011 14:56 | Zprávy

Debaty o rozpadu či přetrvání eurozóny se v poslední době vyskytují čím dál častěji. Společným jmenovatelem je špatný finanční stav některých evropských států. Česká republika prý zatím situaci jen z dálky monitoruje, jako by se jí celá věc vůbec netýkala.

Vstup do eurozóny není pro Česko na pořadu dne
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

"Ekonomicky je tu zájem na udržení unie, politicky to tu je všelijaké," podotkl v nedělních Otázkách Václava Moravce Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB. Premiér Petr Nečas se například nedávno vyjádřil v tom smyslu, že se situace změnila a Česko se zavázalo vstoupit do měnové unie, nikoli do unie dluhové, která z té původní v poslední době vznikla.

"Schválili jsme závazek přistoupit do měnové unie. Mezitím se ale z měnové unie stala unie dluhová a transferová. Vstup do ní jsme neschvalovali, čili tady je celá řada dalších věcí, které se změnily a musí být zohledněny," řekl konkrétně premiér.

To potvrzuje i 1. náměstek ministra financí Ladislav Minčič. "Vytvářet plán, jak v nejbližších dvou nebo třech letech vstoupit do eurozóny, není aktuální," řekl v diskusním pořadu. "Detailní plán o načasování vstupu do eurozóny není na pořadu dne, to ale neznamená, že ta celá řada konvergenčních kritérií, která podmiňuje vstup do eurozóny, není bedlivě sledována."

V první řadě má ale Česko ambici vyrovnaného rozpočtu. Eurozóna je až další v pořadí.

Čtěte:

Ekonomka: Eurozóna osekaná? Ano, o Řecko, Španělsko a Portugalsko

Dlouhý: Eurozóna přežije jaká je a budeme pokulhávat dál

Nečas rázně: Nezavázali jsme se vstoupit do dluhové unie

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…