Vuhledar definitivně padl. Rusové mají cestu dál volnou

02.10.2024 19:50 | Analýza

Ruská armáda ve středu definitivně ovládla ukrajinské město Vuhledar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinské síly se z důvodu naprostého vyčerpání a hrozícímu obklíčení stáhly ze strategicky důležitého města, které bránily více než dva roky. Podle všeho aktuálně může přijít rychlý postup ruských sil, protože zadní linie Vuhledaru nemá žádné obranné struktury. Může se tak opakovat situace s Avdějevkou, kde se fronta zhroutila, jakmile město padlo.

Vuhledar definitivně padl. Rusové mají cestu dál volnou
Foto: Repro X
Popisek: Ruské vlajky nad Vuhledarem

Před válkou čtrnáctitisícové městečko Vuhledar v donbaské oblasti dlouhodobě plnilo roli jakési pevnosti před postupujícími ruskými vojsky. Po dvou a půl letech se ale ukrajinské síly ve středu z města stáhly a na několika budovách po celém městě už visí ruské vlajky.

Stažení vojáků potvrdilo ve středu ukrajinské vojenské velení. „Vyšší velení schválilo manévr stažení jednotek z Vuhledaru s cílem zachránit personál a vojenskou techniku a zaujmout pozice pro další operace,“ uvedla armádní skupina Chortycja, jak informuje server euronews.com.

Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda bránila město více než dva roky. Rozsah ukrajinských ztrát není v tuto chvíli znám, nicméně postupný ústup pravděpodobně pomohl zabránit větším ztrátám. Videa z Vuhledaru z minulých dní ukazovaly vyčerpané ukrajinské vojáky ve zcela zničeném městě.

V důsledku prudkých bojů od roku 2022 je velká část města zdevastovaná. Maksym Verbovsky, zástupce starosty města, už loni ukrajinským státním médiím řekl, že poškozeny byly všechny budovy a celá infrastruktura. Tehdy uvedl, že ve městě zůstalo méně než 500 civilistů, všechny děti a většina dospělých byla od té doby evakuována.

To, že ruské síly po letech dobyly vylidněné a zničené město, je podle některých komentářů pro Rusko bezvýznamné. „Ukrajinská armáda opustila Vuhledar. Rusku trvalo 2,5 roku, než se ho zmocnilo. Město bylo zcela zničeno a Putin dostal mrtvé ruiny bez lidí,“ stojí v jednom z komentářů.

Jenže pro situaci na frontě bylo město důležité, což si uvědomovaly obě strany. Kontrola nad městem je klíčová, protože Vuhledar leží na vyvýšeném místě a nachází se na křižovatce východní a jižní fronty, což mu dodává na významu, pokud jde o zásobování sil obou stran.

Zatímco ukrajinské síly měly Vuhledar plně pod kontrolou, mohly město využívat jako nástupiště k ostřelování ruských vojenských zásobovacích linií v oblasti. Město leží v blízkosti železniční trati vedoucí z Krymu do oblasti Donbasu, která zahrnuje Doněck a východní Luhanskou oblast.

Švédský vojenský analytik Mikael Valtersson upozorňuje, že ruské síly po dobytí Vuhldaru pravděpodobně budou moci rychleji postupovat vpřed, protože ukrajinské síly nemají za městem vybudovanou pevnou obrannou linii. Fronta se tudíž může zhroutit a ruská armáda může snadno dobýt i další města v okolí.  

„Vuhledar byl důležitý, Ukrajinci se nyní obávají. Kdyby Vuhledar zůstal v ukrajinských rukou, mohl pás Kurachove–Vuhledar (modrý odstín na přiložené mapě) zůstat v ukrajinských rukou ještě půl roku, ale když padl Vuhledar, Kurachove bylo odsouzeno k pádu,“ má jasno Valtersson.

Například ukrajinský kanál RezidentUA na Telegramu totiž potvrdil, že Ukrajina nemá za městem připravené obranné pozice. „Náš zdroj v generálním štábu sdělil, že za Vuhledarem nejsou žádné vážné obranné struktury a bude se opakovat situace s Avdějevkou, kde se fronta zhroutila, jakmile město padlo. Generální štáb nemá žádné rezervy, aby situaci udržel, a brzy bude muset ustoupit z Kurachova, které nebylo na obranu z jihu vůbec připraveno,“ uvedl ukrajinský zdroj a Valtersson souhlasí, že mezi Vuhledarem a Kurachovem nejsou žádné silné obranné pozice.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 15 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Ať nosí Zemanovi nákup. Veřejné práce by mu prospěly.“ Na Hřebejka se to začalo sypat

20:40 „Ať nosí Zemanovi nákup. Veřejné práce by mu prospěly.“ Na Hřebejka se to začalo sypat

Bývalý prezident Miloš Zeman slavil o víkendu narozeniny a popřát mu přijela celá plejáda domácích i…