Výbuchy dvou ruských muničních skladů. Co nastane na frontě nyní? Odhad

23.09.2024 15:52 | Monitoring

Rusové podle všeho přišli o tisíce tun munice, což na 2 až 3 měsíce ovlivní situaci na frontě. V Rusku sílí hlasy pro použití jaderných zbraní proti nepřátelům země. Alexandr Michajlov, ředitel Úřadu vojenskopolitických analýz, vyzval k bombardování překližkových maket Londýna a Washingtonu – doplněných reprodukcemi Buckinghamského paláce, Big Benu a Bílého domu – k simulaci jaderného úderu, „aby shořely tak krásně, že to svět vyděsí“, napsal list Washington Post.

Výbuchy dvou ruských muničních skladů. Co nastane na frontě nyní? Odhad
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Ukrajinské síly během pár dní zasáhly dva sklady zbraní. Jeden ve Tverské oblasti, druhý v Krasnodarském kraji. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že při těchto úderech bylo zničeno tolik ruské munice, že to ovlivní situaci na frontě v příštích měsících. Šéf estonské zpravodajské služby plukovník Ants Kiviselg oznámil, že při úderu explodovalo 30 tisíc tun munice. Dodal, že velikost exploze se rovná 750 tisícům dělostřeleckých granátů a že ruské síly vystřelí v průměru 10 tisíc střel týdně. Jeho výpočty naznačují, že ukrajinský úder zničil ruské zásoby munice na dva až tři měsíce.

Ve skladech byla zničena část pověstných klouzavých bomb a podle ISW tento ukrajinský úspěch donutí Rusy rozptýlit svá logistická centra po ruském území, což ztíží přísun materiálu na frontu.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 2453 lidí
Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov 21. září prohlásil, že Ukrajina v roce 2025 „několikanásobně“ zvýší svou produkci dronů, aby si udržela kvantitativní převahu Ukrajiny nad ruskou výrobou dronů. Právě drony jsou zbraní, kterou Ukrajinci využívají nejen k monitorování situace na frontě, ale i k úderům v hloubi Ruska. Umerov sdělil, že „Ukrajina dokáže vyrobit několik milionů dronů“ a že tuto výrobu financuje ukrajinský státní rozpočet a finance od „ukrajinských partnerů“.

The Washington Post s odkazem na představitele blízké vysokým ruským diplomatům uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin si možná uvědomuje, že ruské jaderné hrozby začínají ztrácet moc nad západními představiteli. Nejmenovaný ruský představitel tvrdí, že ruští představitelé si uvědomili, že jaderné hrozby „nikoho neděsí“.

„Alexandr Michajlov, ředitel Úřadu vojenskopolitických analýz, vyzval k bombardování překližkových maket Londýna a Washingtonu – doplněných reprodukcemi Buckinghamského paláce, Big Benu a Bílého domu – k simulaci jaderného úderu, ‚aby shořely tak krásně, že to svět vyděsí‘,“ napsal americký list.

Analytici ISW tvrdí, že je vysoce nepravděpodobné, že by Putin skutečně nařídil použití jakýchkoliv jaderných zbraní. Ani na Ukrajině, ani jinde.

Mezitím dostali Rusové další úder. Tentokrát na společenské frontě. Valné shromáždění Mezinárodní šachové federace (FIDE) v Budapešti odhlasovalo zachování sankcí proti Rusku a jeho spojenci Bělorusku. V praxi to znamená, že se Rusové a Bělorusové nemohou účastnit mezinárodních šachových soutěží. I když mají Rusové řadu skvělých šachistů, na mezinárodní scéně se zkrátka a dobře neobjeví.

Malcolm Pein, šéf Anglické šachové federace, řekl BBC, že výsledkem byla „drtivá porážka“ Ruska.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

18:18 „Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

Daniel Vávra, herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu, se pro Parlame…