Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

26.09.2024 14:15 | Zprávy

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ pro ukrajinskou velvyslankyni ve Spojených státech Oksanu Markarovovou. Čelným představitelům republikánů vadí, že Markarovová zorganizovala Zelenského návštěvu muničního závodu v Pensylvánii za doprovodu vrcholných představitelů Demokratické strany. Podle Johnsona je to jasné vměšování do prezidentských voleb, protože Pensylvánie je jedním z klíčových nerozhodných států.

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan
Foto: X
Popisek: Donald Trump a Mike Johnson

Johnson požaduje okamžité vyhoštění ukrajinské velvyslankyně ve Spojených státech poté, co zorganizovala návštěvu svého prezidenta Volodymyra Zelenského ve výrobním závodě v Pensylvánii, klíčovém nerozhodném státě v listopadových prezidentských volbách. Ze svého titulu předsedy dolní komory amerického Kongresu je třetím nejvýše postaveným ústavním činitelem USA.

Zelenského cesta navíc podle republikánů byla financována z peněz amerických daňových poplatníků. Celý výlet přitom vypadal jako součást předvolební kampaně, protože se ho účastnila řada demokratických špiček.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 2690 lidí

Během cesty se Zelenskyj objevil s pensylvánským guvernérem Joshem Shapirem, který vedl kampaň pro demokratickou prezidentskou kandidátku a viceprezidentku Kamalu Harrisovou, dále byl přítomen senátor Bob Casey nebo člen Sněmovny reprezentantů Matt Cartwright. Všichni jsou demokraté.

„Zařízení se nachází v politicky sporném bitevním státě, vedl ho vrcholný zástupce Kamaly Harrisové a nezúčastnil se ho ani jeden republikán, protože záměrně nebyli pozváni žádní republikáni,“ uvedl Johnson v dopisu adresovaném Zelenskému.

„Prohlídka byla jasně stranickou předvolební akcí, která měla pomoci demokratům, a je jasným vměšováním do voleb,“ dodal Johnson podle informací serveru Euractiv.com. Ukrajinské velvyslanectví ve Washingtonu zatím na jeho slova nereagovalo.

Výbor pro dohled Sněmovny reprezentantů vedený republikány již oznámil, že bude vyšetřovat, zda Zelenského cesta byla pokusem využít zahraničního vůdce ve prospěch kampaně Kamaly Harrisové.

Očekává se, že Zelenskyj ve čtvrtek poděkuje představitelům Kongresu za schválení miliard dolarů na financování války na Ukrajině a bude se zasazovat o další pomoc. Předseda Sněmovny reprezentantů Johnson se podle všeho se Zelenským neplánuje setkat.

Johnson ve sněmovně opakovaně hlasoval proti pomoci Kyjevu a poté, co se loni stal předsedou sněmovny, čekal půl roku, než umožnil sněmovně hlasovat o Bidenově říjnové žádosti o finanční pomoc Ukrajině.

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump má také pocit, že Zelenskyj se zoufale snaží pomoci demokratům vyhrát prezidentské volby. Prohlásil to mimo jiné ve svém posledním vystoupení v rámci kampaně v Pensylvánii. „Zelenskyj tak moc chce, aby demokraté vyhráli tyto volby,“ uvedl Trump, který ale věří ve své zvolení a následné rychlé zastavení války na Ukrajině. „První věc, kterou udělám, je, že zavolám Zelenskému a zavolám prezidentu Putinovi a řeknu jim: ‚Musíte se dohodnout, tohle je šílené‘,“ uvedl také Trump podle informací časopisu Forbes.

Trump je v poslední době vůči Zelenskému čím dál kritičtější, v nedávném projevu dokonce Zelenského označil za nejlepšího obchodníka všech dob. „Pokaždé, když Zelenskyj přijede do Spojených států, odjíždí se 100 miliardami dolarů, myslím, že je to největší obchodník na světě,“ prohlásil Trump s trochu nadnesenými čísly.

I tak ale uhodil hřebíček na hlavičku a zdá se, že i tentokrát nebude odjíždět Volodymyr Zelenskyj s prázdnou. Podle zákulisních informací by měla Ukrajina dostat další pomoc ve výši 8 miliard dolarů. Celkově už Ukrajina čerpala od Spojených států pomoc ve výši 80 miliard dolarů (2 biliony korun).

Bidenova administrativa také Zelenskému podle agentury Reuters již přislíbila další munici, zbraně, drony a materiál na podporu výroby munice na Ukrajině. Dále bude balíček zahrnovat první dodávku přesně naváděné klouzavé bomby s dosahem 130 km, nazvané Joint Standoff Weapon. Balíček obsahuje dále hlídkové čluny a další vybavení.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat


Diskuse obsahuje 26 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žebravý derviš z Ukrajiny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 26.09.2024 14:46:59
Kolik těch peněz skončí v kapsách oligarchů se nedá zjistit,ale bude to dost miliard.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …