Výhružný dopis Muskovi: „Trapas.“ Evropská komise se distancovala

14.08.2024 16:50 | Monitoring

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton napsal ještě před vysíláním rozhovoru s Donaldem Trumpem na sociální síti X majiteli této sociální sítě Elonu Muskovi a varoval ho, že by si měl dát pozor co vysílá, protože podle pravidel EU známých pod zkratkou DSA nesmí „podporovat nepořádek“. Ale pozor. V Bruselu se od dopisu distancovali.

Výhružný dopis Muskovi: „Trapas.“ Evropská komise se distancovala
Foto: Screen Youtube
Popisek: Ursula von der Leyenová bude předsedkyní eurokomise dalších pět let

Elon Musk, majitel sociální sítě X, se už poněkolikáté ocitl v hledáčku komisaře EU pro vnitřní trh Thierryho Bretona. Ten Muskovi vyčetl, že nedodržuje Nařízení o digitálních službách známé pod zkratkou DSA. Musk prý nezohledňuje „systémová rizika“ a „příliš málo brání šíření nenávisti a dezinformací“.

Ředitel neziskové organizace H21, jež si klade za cíl hájit svobodu projevu, Adam Růžička konstatoval, že na Bretonově dopisu Muskovi je dobře vidět, jak EU svobodu slova fakticky oklešťuje, i když současně všechny ujišťuje, že to nedělá.

„DSA bohužel nechalo manipulační pole v nutnosti platforem snižovat tzv. ‚systémová rizika‘ a pod tato se dá schovat i veškerá gumovost, kterou teď pan eurokomisař vzývá. Zvláště oblíbené systémové riziko (často parodované) bylo ‚ohrožení občanského diskurzu‘. Tady jsem si upřímně myslel, že si v Komisi uvědomí absurdnost formulace a přestanou spojení používat, aby tím zbytečně nejitřili evropskou veřejnost. Inu, to jsem se mýlil. V dopise to najdete. Též jsem si myslel, že DSA bude řešit především EU, věci ovlivňující EU veřejnost. Tady to také nevypadá. Bretonovi vadí především obsah ohledně nepokojů v Británii a skutečnost, že Musk má na X naplánovaný rozhovor s Trumpem. Chápu, že v Evropě chceme být světoví, ale jaká je tady logika? Před čím konkrétně mají být EU občané chráněni? (mimochodem, fakt, že to je pro naši ochranu, se samozřejmě zmiňuje),“ napsal Růžička na sociální síti X.

Bretonův dopis

Podle Společnosti pro obranu svobody projevu (SOSP) Breton otevřeně požadoval cenzuru. Cenzuru nedávného rozhovoru s americkým prezidentem na platformě X s odkazem na nedávno přijatou legislativu DSA. „To ukazuje, že jsme měli pravdu, když jsme varovali před DSA coby cenzurním nástrojem Evropské komise,“ tvrdí SOSP a upozorňuje zejména na pojmy, které Breton v dopisu používá.

Jde o pojmy jako „škodlivý obsah“ nebo „dezinformace“ a k tomu „nenávist“ a dokonce „podporování nepořádku“. Také píše o „ohrožení občanského diskurzu“, což je podle SOSP nejabsurdnější část v DSA.

SOSP promlouvá

SOSP promlouvá

Již jednou zmíněný Adam Růžička teď odkázal na článek slavného listu Financial Times, z nějž je jasné, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen se od Bretonova dopisu distancovala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…