Vyprchává podpora Ukrajině. „Přítel po boku“ není spokojen

30.08.2024 22:12 | Monitoring

Dnes v Praze začala mezinárodní bezpečnostní konference Globsec 2024, na niž dorazilo i několik úřadujících prezidentů a premiérů, šéfka Evropské komise i někteří kapitáni evropského byznysu. „Je nejvyšší čas spojit globální liberálně demokratický svět; ten stojí nad propastí,“ řekl pro Český rozhlas Plus k významu konference Petr Kolář, poradce prezidenta ČR a předseda přípravného výboru této konference. Bezpečnost evropských států je podle něj ohrožena tím, že „vyprchává podpora Ukrajině“. Rusko podle jeho slov chce pád celého Západu.

Vyprchává podpora Ukrajině. „Přítel po boku“ není spokojen
Foto: Český rozhlas
Popisek: Petr Kolář

„Autoritáři mají čím dál větší apetit. A spojují se, takže my musíme taky,“ řekl Kolář k pražské mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec 2024.  Podle jeho slov „stojí civilizace nad propastí“ a konference Globsec 2024 probere, jak „přečkat bouřku“. „Nad tou propastí stojí svět, protože pokud by se se stalo, že skutečně dojde k nějakému střetu, tak to potom bude mít celosvětový globální dopad. A ti, kteří ten střet vyvolají, si to možná neuvědomují, ale doplatí na to nakonec také,“ řekl v pořadu Osobnost Plus.

„Jenomže my jsme ti odpovědnější, tím my myslím tu liberálně demokratickou část světa. Myslím, že ten náš svět, který stojí na sdílených hodnotách, které jsou nám drahé a musíme je bránit, má teď sebezáchovnou povinnost se probrat. Je nejvyšší čas. Opravdu to vypadá, jako když se blíží hurikán,“ pravil Petr Kolář.

Jako největší hrozbu vidí Rusko, které by podle něj mohlo chtít pád celého Západu. „Rusko chce svět uchvátit. Oni opravdu mají v sobě jakousi zvláštní vůli k mesianismu. To je něco, co se ruskou historií táhne už od pádu Byzance,“ říká. „To, že se to někomu nelíbí, tomu oni moc sluchu nedopřávají. To vidíte vždycky, když někam vpadnou. Ne že někam vpadli, oni jedou pomáhat! Většinou přicházejí zachraňovat nebo denacifikovat. Známe to i my z naší historie,“ řekl Petr Kolář k ruskému režimu.

V tomto kontextu vzpomněl, že původně západní svět Rusko jako hrozbu tolik nevnímal. Když se k moci dostal současný prezident Vladimir Putin, často ho západní elity viděly spíše jako naději. „Všichni jsme v něm chtěli vidět novou krev, nový vítr, partnera. Ale pan Putin si nás celou dobu testoval. Když přebíral administrativu od Borise Jelcina, tak publikoval článek, kde psal o tom, jak si představuje Rusko na prahu nového milénia. On tam mluví o tom, že Rusko musí přežít jedině jako velmoc, že nemá smysl se prohnilým Západem zabývat. My jsme to jen nechtěli vidět,“ popisuje Kolář.

Prezident organizace Globsec Róbert Vass se nechal slyšet, že: „Čelíme největší krizi mezinárodního pořádku od druhé světové války. Tato bouře má potenciál zásadně oslabit základy našich institucí.“

Poradce Petr Kolář k tomu podotýká, že odpovědní lídři musí pochopit, že už je nejvyšší čas se bránit. Naštěstí však podle něj máme něco, co jsme nikdy předtím v naší historii neměli: „Severoatlantická aliance je garantem naší bezpečnosti. Stále platí článek pět Washingtonské dohody: jeden za všechny, všichni za jednoho,“ pokračoval Petr Kolář.

Toto však nyní podle Koláře nestačí. „Musíme globální liberálně demokratický svět mnohem více spojit. Autokrati se spojují. My musíme taky. Vidíme, jak si oni pragmaticky jdou naproti. A my do toho musíme mnohem víc zatáhnout všechny naše demokratické spojence. Autokrati se spojují, a my musíme ten globální liberálně demokratický svět mnohem více spojit,“ vyzdvihl význam konference Globsec 2024.

Putin podle Koláře probral globální Západ studenou sprchou. „Takže jsme dokázali něco, co předtím bylo téměř nemyslitelné. Spojili jsme se a fungujeme docela dobře společně,“ hodnotí Kolář pozitivně. Ale zdůraznil, že „z některých států podpora Ukrajině postupně vyprchává“.

„To je ta blížící se bouře, kterou se teď musíme snažit zastavit. Jestli se nám to povede, to je otázka. Důležité je, aby se ti, kteří jsou přesvědčenými demokraty a jsou odpovědní a chápou, že svoboda je primárně odpovědnost, aby se ze všech sil snažili zvrátit vývoj, kdy volby vyhrávají často strany, které jsou založeny na xenofobii, na nenávisti, a že populisté se zmocňují vlád,“ vyjádřil svůj pohled na situaci Petr Kolář.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolář, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 31.08.2024 6:45:07
Nebylo to Rusko, kdo zničil plynovod v Baltu, nebylo to Rusko, kdo se chlubil, že už neodebíráme žádný plyn, Rusko ani neorganizovalo puč na Ukrajině, nepřibližovalo svoje hranice k zemím NATO. Rusko stále jen protestovalo ba Západ se mu vysmíval. Nevěřil, že něco na svoji obranu něco podnikne. A když podniklo, tak nastalo velké divení. Je pravda, že Rusové ze Západem už moc nepočítají ani jako s obchodním partnerem. Ale takoví Kolářové ve své hloupé povýšenosti pád Západu jen urychlují. Předpokládám, že se Rusko a USA nakonec domluví, protože je to v zájmu obou velmocí. A Evropa díky přílivu migrantů, zelnému šílenství a poštěkávání na Rusko bude chudnout. Je mi líto našich dětí.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …